Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Životné »tajomstvá« Jozefa Bednárika (†65): Toto ste o ňom nevedeli!

Jozef Bednárik bol mimoriadne obľúbeným a zaujímavým človekom. Zobraziť galériu (6)
Jozef Bednárik bol mimoriadne obľúbeným a zaujímavým človekom. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prišli sme o mimoriadneho človeka! Jozef Bednárik (†65) zomrel vo štvrtok večer v bratislavskej nemocnici. Medzi svojimi priateľmi a najbližšími bol obľúbený a uznávaný. Veľké sympatie si však získal aj medzi širokou verejnosťou. Množstvo ľudí si zamilovalo režisérov svojský humor a veselý prejav. Jeho život bol pestrý a plný zaujímavostí.

Mal byť aranžérom

Na začiatku kariéry nechceli rodičia Jozefa Bednárika ani len počuť o tom, že by sa živil hereckým chlebíčkom. Túžili z neho mať aranžéra. Raz, keď prišla jeho mama na skúšku do divadla, zostala v šoku. O Béďovi totiž bolo známe, že v pracovnom zápale používal vulgarizmy. Nešetril nimi ani vtedy. Sám sa k téme "vybraných slov" v minulosti vyjadril pre týždenník Plus 7 dní. „Pri robote, keď sa tvorí, to prišlo. Ale to len preto, aby som nedostal infarkt,“ ospravedlňoval svoj temperament. Na pódiu však nemali neslušnosti miesto. „Viete, ja som také inscenácie nepreferoval. Myslím si, že je umnejšie hovoriť metaforicky. Dnes je taká doba, ako keby sa podobenstvo už nenosilo. Všetko musí byť odtlačok života, možno trochu príliš surové, naturalistické. Ale ak niekto pociťuje potrebu povedať to takto, neodsudzoval by som ho. Len v televízii to musí byť prístupné po polnoci a v divadle nad 18 rokov,“ povedal pre spomínaný časopis.


Nesplnený sen

Hoci Jozef Bednárik zrealizoval počas svojho života takmer úplne všetko, čo chcel, predsa len mal v muzikálovej oblasti nesplnené sny. Jeho veľkou túžbou, ktorá sa mu už bohužiaľ nepodarí naplniť, bolo režírovanie slávnych Les Miserábles – Bedárov od Victora Huga. V poslednom roku pred odchodom do dôchodku sa mi už zdalo, že sa nám v Bratislave podarí uviesť tento hudobno-divadelný zázrak v Opere SND, ale niektorí ľudia po ňom asi netúžili tak ako ja. Druhým nesplneným snom je muzikál Nine podľa filmu Osem a pol od Federica Felliniho,“ povedal v minulosti pre časopis Slovenka.


Ženy a Jozef Bednárik

Jozef Bednárik prežil svoj život bez partnerky. Prekvapivé je, že sa chcel počas svojho života oženiť hneď dvakrát. „Neurobil som tak preto, lebo neviem, kto by pri mne vydržal. Tak poviem, ako je,” reagoval na túto tému režisér. „Potom som to v podstate prežrel, že to asi nebude dobré. A teraz, keď sa s tou jednou osobou stretávam, bozkávam sa vždy v zrkadle - ‚Dobre, že si sa s ňou neoženil.‛ Ale pozor - potom je ešte ďalšia, a to je bohatá dáma, ktorá teraz sponzoruje umenie. To bol môj druhý pokus o ženbu,“ dodal. Spomínanú tému rozoberal Bednárik spoločne so svojím obľúbeným žiakom Viktorom Horjánom v jeho talkšou, kde sa nevyhli ani otázkam sexuálnej orientácie. Nimi však umelec vyvrátil akékoľvek špekulácie. „Orson Welles raz povedal, že režiséri po šesťdesiatke začnú mať radšej Rómeov ako Júlie, ale nie je to tak. Som len priaznivec gayskej komunity, ktorá nám veľa dala, ale gay nie som,“ prekvapil otvorenosťou Bednárik.


Vášne a závislosti

Režisér bol v spoločnosti veľmi obľúbený, málokto však vie, že miloval samotu. „Vyhľadávam ju. Spríjemňujú mi ju dobré herečky v divadle, kuchárske umenie a cestovanie,” prezradil v rozhovore pre Plus 7 dní Bednárik. Zaujímavosťou je, že u seba doma návštevy zväčša neprijímal. „Navonok chcem pôsobiť ako ten, čo nemá bordel. Ale u mňa sa niekedy v dreze začne vytvárať papleseň štetkovitá, penicilín,“ vtipkoval milovník šálov. Týchto módnych doplnkov mal doma zhruba 200 kusov. Nosil ich vraj preto, aby odpútavali pozornosť od veľkého brucha. Bednárikovou veľkou závislosťou boli aj umelé sladidlá. Každý nápoj si vždy poriadne osladzoval a pridával ešte aj vanilku. Jeho obrovskou vášňou bolo aj spomínané cestovanie. Seychelly či Maldivy ho však nikdy nelákali. „Veď tam ani divadlo nemajú! A úprimne? Pražiť a močiť sa medzi slovenskými pseudocelebritami na Maldivách? No, viete si ma predstaviť? Ja nie! Fuj! uzavrel.
 

Zdravotné ťažkosti a strach z lekárov

Ľudia z režisérovho okolia vedeli, že Jozef mal priam panický strach z lekárov. Povinné návštevy nemocnice preto odkladal vždy, keď sa dalo. Pomoc odborníkov odmietal aj deň predtým, než upadol do kómy. Bednárik bol silným diabetikom a dlhé roky ho trápil tlak. Okrem toho v minulosti podstúpil aj operáciu očí. „Sivý zákal mi robil ťažkosti najmä pri práci. Videl som ako cez igelit, akoby som mal pred očami stále jemnú hmlu,“ prezradil v rozhovore pre magazín Zdravie.

O úmrti Jozefa Bednárika (†65) čítajte viac TU.

Nová kniha Jozef Bednárik sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu