Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Úspech banskobystrickej nemocnice: Mimoriadna pocta, dve víťazstvá za TOP inovácie

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici sa teší mimoriadnej pocte
Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici sa teší mimoriadnej pocte (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

BANSKÁ BYSTRIVA – Dve víťazstvá v prestížnej ankete TOP Inovácie v medicíne organizovanej Hospodárskymi a Zdravotníckymi novinami získala Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Ocenenia dostala v kategóriách chirurgia a urológia. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

"Robotická chirurgia je celosvetovo rozšíreným trendom. Je vyšším stupňom miniinvazívneho prístupu v chirurgii a prináša pre pacienta, ale aj operatéra množstvo výhod. Sme radi, že túto šetrnú medicínsku inováciu majú k dispozícii aj naši pacienti na Slovensku. Zo získaného ocenenia sa veľmi tešíme," uviedol prednosta Urologickej kliniky SZU Vladimír Baláž.

"Získané ocenenia sú pre našu nemocnicu veľkou cťou. Oceňujeme snahu organizátorov ukázať verejnosti, že aj na Slovensku sú špičkové pracoviská, ktoré poskytujú pacientom kvalitnú a modernú liečbu," konštatovala riaditeľka Rooseveltovej nemocnice Miriam Lapuníková.

Hospodárske a zdravotnícke noviny po minulé roky organizovali anketu venovanú špičkovým odborníkom - TOP lekári na Slovensku. Tohto roku sa rozhodli zamerať na inovácie. Cieľom je zviditeľniť výkony, operácie či technológie, ktoré sú výnimočné a posúvajú úroveň zdravotnej starostlivosti poskytovanej pacientom u nás o krok vpred.

Verejnosť a odborníci mali možnosť hlasovať v desiatich kategóriách on-line počas letných mesiacov. Banskobystrická nemocnica bola nominovaná v štyroch kategóriách, a to chirurgia (roboticky asistovaná chirurgia), onkológia (miniinvazívna videooperácia štítnej žľazy), technológie (inštalácie transjugulárnej intrahepatálnej spojky) a urológia (unikátny robotom asistovaný odber obličky).

Robotické operácie sa vykonávajú pomocou robotického systému daVinci. Skladá sa z troch častí, ovládacia konzola, ramená s nástrojmi a videoveža. Systém chirurga nenahrádza, ale výrazne posilňuje všetky jeho zručnosti. Umožňuje operovať pomocou 3D HD optického systému, pričom obraz podľa potreby dokáže zväčšiť. Robotické ramená umožňujú ovládať nástroje až za hranicami možností ľudskej ruky. V Rooseveltovej nemocnici od roku 2011 urobili viac ako 1100 robotických operácií a podľa Maťašeje je jedinou nemocnicou na Slovensku, ktorá systém daVinci používa.

Viac o téme: Banská BystricaFakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu