Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nový SUPERrýchly pohon otvára dvere do ďalších galaxií: Nevidíme dôvod, prečo by sa to nedalo

Loď s novým pohonom by pokojne mohla vyzerať aj ako slávny filmový Enterprise Zobraziť galériu (3)
Loď s novým pohonom by pokojne mohla vyzerať aj ako slávny filmový Enterprise (Zdroj: pc.sk)

HOUSTON - Ľudstvo sa opäť nechalo strhnúť nadšením z vedecko-fantastickej literatúry. Vedci z NASA už dlhší čas vyvíjajú nový pohonný systém, ktorý by skrátil a zjednodušil cestu na Mars. Ide o pohon na báze laseru, ktorý by značne eliminoval spotrebu paliva a zrýchlil kozmickú loď až na 26 percent rýchlosti svetla.

Na Mars by sme sa tak zo Zeme vedeli dostať už za 30 minút, čo je menej ako to väčšine pracujúceho obyvateľstva trvá do práce. Ak sa pozrieme ešte ďalej, cesta do sústavy najbližšej hviezdy Alfa Centauri, ktorá je od nás vzdialená 4 svetelné roky, by sa dala zvládnuť za 15 rokov. Preleteli by sme to rýchlosťou 74 990 960 metrov za sekundu.

Nový SUPERrýchly pohon otvára
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Wikipedia)

Pre porovnanie, teraz trvá cesta na Mars 4 až 8 mesiacov, v závislosti od hmotnosti nákladu a lode. Napríklad Voyager 1 cestoval na okraj Slnečnej sústavy dlhých 35 rokov, a to z dôvodu, že dokázal vyvinúť rýchlosť maximálne 0,006 percenta rýchlosti svetla, ako informovala britská stránka UniLad.co.uk.

Nový SUPERrýchly pohon otvára
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NASA, Youtube)

Vedci si veria. „Nie je známy žiaden dôvod, prečo by sme to nemohli urobiť,“ tvrdí doktor Philip Lubin z Kalifornskej univerzity v súvislosti s vývojom laserovým pohonným systémom. Momentálne experti z rôznych oblastí riešia, ako zväčšiť rozsah takéhoto prístroja. Problémom je aj to, že netušia, ako loď poháňanú novým spôsobom zastaviť.

Viac o téme: VesmírNASAMarsPohonný systém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu