Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prevratný vedecký objav spustil šialenstvo: Vraj nádej na večný život, študent opísal, ako na to

Ľudstvo sa už dávno snaží objaviť tajomstvo večného života, na ktoré čakajú mnohí. Zobraziť galériu (3)
Ľudstvo sa už dávno snaží objaviť tajomstvo večného života, na ktoré čakajú mnohí. (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Vedcom sa len nedávno podarilo úspešne zmraziť a rozmraziť mozog, no už tým pobláznili mnohých britských občanov. Organizácia Cryonics, ktorá nemá žiadnu vedeckú podporu, sa rozhodla vyzbierať od každého člena 40-tisíc libier, aby mohli telá svojich klientov okamžite po smrti zmraziť. Že vlastne ani poriadne nevedia ako? Nevadí.

Americká spoločnosť 21st Century Medicine minulý týždeň ohlásila, že sa jej podarilo zmraziť a následne úspešne rozmraziť a oživiť mozog králika použitím technologického postupu známeho ako ASC, teda aldehydom stabilizovaná kryokonzervácia. To, čo sa donedávna považovalo len za fantazmagóriu, sa tak čoskoro môže stať skutočnosťou.

Tím, ktorý vedie absolvent massachusettského technologického inštitútu Robert McIntyre prekvapil nielen vedeckú obec, keď dokázal zachovať „takmer dokonalý, dlhodoboštrukturálne uchovaný, neporušený mozog cicavca“

Prevratný vedecký objav spustil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Tento obrovský objav, ktorý prináša mnohé dlho nedostupné riešenia rôznych komplikovaných problémov súvisiacich napríklad aj s cestovaním vo vesmíre, už nakopol niektorých "nadšencov".

Najmä takých, akou je aj organizácia Cryonics, ktorá vo Veľkej Británii združuje niekoľko tisíc členov. Všetci dúfajú, že si na obdobie možného vzkriesenia počkajú v mraziacom boxe. Malo by to fungovať tak, že okamžite po smrti člena tejto organizácie k nemu Cryonics vyšle „dobrovoľný núdzový tím“, ktorý telo privezie do centrály, kde sa zmrazí.


Takúto INFORMÁCIU o globálnom otepľovaní nikto nečakal: Aj vedcov prekvapilo, čo ho spôsobuje


Tento, treba povedať, že neodborný prevoz, bude stáť 40-tisíc libier, teda viac ako 50-tisíc eur. Okrem samotného prevozu tela má suma pokryť aj náklady na udržiavanie tela v zmrazenom stave. Cieľom rýchleho prevozu má byť ochladenie tela tak rýchlo, aby sa minimalizovalo poškodenie buniek. Tim Gibson, študent, ktorý je členom organizácie a pomáha pri prevoze, pre britský spravodajský web Express.co.uk porozprával, ako to prebieha v praxi.

Prevratný vedecký objav spustil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

„Hneď, ako pacient zomrie, musíme od zdravotníckeho personálu dostať potvrdenie o jeho smrti a čo najrýchlejšie ho dostať do ľadového kúpeľa, aby vychladol. Potom ho napojíme na ventilátor a ďalšie prístroje na podporu života,“ vysvetľuje Gibson. Celý proces zahŕňa aj aj vyprázdnenie žíl, miesto krvi osoba dostane niečo ako nemrznúcu zmes. „Potom môže teplota klesnúť pod bod mrazu, a to bez vody, ktorá by v tele kryštalizovala,“ opísal zmrazenie Gibson.

Kým telo schladne do ideálnej teploty -78 stupňov Celzia, trvá to asi týždeň. Potom klienta zabalia do špeciálneho boxu so suchým ľadom, aby vydržal let do Spojených štátov, kde ho umiestnia do kryokonzervačného laboratória. Tam si počká, zrejme ešte celkom dlho, kým ľudstvo nepríde na to, ako ho opäť rozmraziť a priviesť k životu. 

Viac o téme: KryokomoraZmrazenieVedecký objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu