Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Astronómovia zachytili záhadné signály z ďalekého kozmu: Niekto sa chce s nami spojiť?!

Observatórium Arecibo
Observatórium Arecibo (Zdroj: Profimedia)

ARECIBO - Astronómovia hlásia nečakaný objav. Vo vzdialenom kozme našli rýchle rádiové záblesky, ktoré sa opakujú. Doteraz odborníci predpokladali, že signály vytvárajú zanikajúce hviezdy a každý z nich je teda jedinečný. Ale mýlili sa. Vedci si teraz lámu hlavu nad tým, čo to znamená.

V hre je tiež možnosť, že signál zachytený observatóriom Arecibo na ostrove Portoriko je umelo vytvorený. Signály sú rádiové pulzy s obrovskou energiou. Trvajú len niekoľko milisekúnd, takže je veľmi zložité ich zaznamenať. Prvýkrát sa to podarilo v roku 2001. Od tej doby sa rádiové záblesky mapujú, stále sa ale presne nevie, odkiaľ pochádzajú. Najpravdepodobnejšie hypotézou bolo, že rýchle pulzy vytvárajú zanikajúce hviezdy. To sa teraz ale zmenilo.

VIDEO Záhadný zvuk z Mesiaca vydesil NASA: Halucinácie astronautov alebo dôkaz mimozemšťanov?

Novoobjavený signál je výnimočný tým, že sa opakuje. S objavom prišiel doktorand Paul Scholz z univerzity v kanadskom Montreale. Ten niekoľko mesiacov študoval veľké množstvo dát z obrieho rádioteleskopu zasadeného do údolia na ostrove Portoriko. Zaznamenal zdanlivo obyčajný krátky rádiový záblesk zo vzdialenosti asi troch miliárd svetelných rokov. Keď ho ale porovnal s ostatnými, zistil, že rovnaký záblesk už pred rokom zdokumentovala nemecká astronómka. Vedci si najskôr mysleli, že ide o chybu, a tak dáta analyzovali a ďalej sledovali miesto, odkiaľ prichádzajú. A nestačili sa čudovať - ​​v rozmedzí troch mesiacov rovnaký signál zaznamenali až deväťkrát!

 

¡Seguimos haciendo historia!

Zveřejnil(a) National Astronomy and Ionosphere Center (Arecibo Observatory) dne 3. březen 2016

...

Viac o téme: Observatórium AreciboSignál z vesmíru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu