Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Manžel bol vážne chorý: Z lásky mu darovala obličku

Manželia Zuzana  a Jozef Zobraziť galériu (4)
Manželia Zuzana a Jozef (Zdroj: foto: tv markíza)

BANSKÁ BYSTRICA – V núdzi poznáš priateľa alebo lepšie povedané v núdzi poznáš pravú lásku. Tá rozhodne nechýba manželom, ktorých naraz operovali v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici. Milujúca manželka totiž darovala chorému manželovi svoju zdravú obličku, ktorú lekári transplantovali pomocou robota. Obidvaja sú ešte po náročnom zákroku v nemocnici, no už teraz sa tešia na ďalšie roky spoločného života.

Zuzana a Jozef sú spolu vyše dvadsať rokov a vychovávajú tri deti. O tom, že sa milujú, niet pochýb. Mužovi však kvôli chorobe začali zlyhávať obličky. Zdravotný stav sa mu skomplikoval, keď mu zistili cukrovku. V rodine tak nastal smútok a boj o záchranu zdravia.

Obetavá manželka stála počas ťažkých chvíľ pri svojom partnerovi a usilovala sa pomôcť. V ťažkých životných chvíľach je najdôležitejšia psychická opora, no manželka chcela pomôcť viac. Po mnohých vyšetreniach sa dozvedela pozitívnu správu. Neváhala ani chvíľku a vzápätí sa rozhodla, že svojmu manželovi daruje obličku. „Moje výsledky boli také, že som mu mohla pomôcť,“ hovorí Zuzana.

Manžel bol vážne chorý:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: tv markíza)

Zuzanu a Jozefa tak operovali naraz v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici. Zákrok to bol náročný, ale aj výnimočný, pretože slovenskí lekári prvý krát transplantovali obličku pomocou robota.  

Manžel bol vážne chorý:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: tv markíza)

Operácia dopadla úspešne, manželia sa cítia veľmi dobre, no ešte sa v nemocnici zotavujú. Vďačný a milujúci štyridsaťšesťročný Jozef už chystá pre svoju manželku prekvapenie. Vďaka svojej milovanej bude totiž žiť opäť naplno. „Určite to vnímam z jej strany ako veľký prejav lásky,“ hovorí Jozef.

Manžel bol vážne chorý:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: tv markíza)

Lekári sa na komplikovanú transplantáciu obličky pomocou robota pripravovali dlhšie. Tvrdia, že s klasickou metódou sa operácia prostredníctvom robota nedá porovnať. "Pacient je potom veľmi krátko v nemocnici, má minimálne poškodenie na svojom tele a veľmio skoro sa môže vrátiť do normálneho života," vysvetľuje pre TV Markíza chirurg.

Robotom disponujú v Rooseveltovej nemocnici už dva roky. Využívali ho najmä pri operáciách prostaty, odteraz budú pomocou neho približne raz za mesiac transplantovať aj obličky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu