Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Aj deti môžu mať reumu, v Bratislave ich liečia vyše 300

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kým u laickej verejnosti pretrváva názor, že reumatizmus je závažné ochorenie postihujúce skôr starších ľudí, skutočnosť je taká, že sa vyskytuje aj u detí do jedného roka.

Lekári Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) Bratislava majú v starostlivosti viac ako 300 detí s reumatickými ochoreniami. Ide o chronické ochorenia s nehnisavým zápalom, ktoré okrem kĺbov môžu postihnúť viaceré vnútorné orgány, kožu, ale aj oči.

"Reumatické ochorenia postihujú jedinca počas celého života, nie je to otázka niekoľkých mesiacov alebo rokov a musí sa mu prispôsobiť pacient aj jeho rodina. Napriek tomu v súčasnosti je už situácia iná ako v minulosti. Ak dieťa podstúpi dlhodobú liečbu, dnes už s takým efektom, že sa môže dostať do štádia takzvanej kompletnej remisie, keď sa u neho neobjavujú žiadne ťažkosti," uviedla Dagmar Mozolová, lekárka I. detskej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) a DFNsP Bratislava.

Liečebné postupy používané v minulosti boli celkom iné v porovnaní s tými dnešnými. Lekári nemali k dispozícii súčasné moderné lieky a deťom sa často podávala ako jediná účinná hormonálna liečba. "Tá sa používa aj dnes, ale veľmi málo a v minimálnych množstvách. V niektorých špeciálnych prípadoch ochorenia si bez tejto liečby nevieme pomôcť ani v súčasnosti," priblížila Mozolová. Oproti minulosti rovnako pokročila aj diagnostika.

Nie vždy sa podarí odhaliť, že dieťa môže mať reumatické ochorenie. Podľa skúseností lekárov najlepšie na prvé príznaky reagujú tí rodičia, ktorí sa s ním už stretli v rodine. "Poznajú príznaky a sú k nim vnímavejší, rannej stuhnutosti, opuchom na končatinách, niektorým kožným a mnohým iným problémom venujú pozornosť a myslia pritom aj na reumu a sami vyhľadajú pomoc lekára. Menšie deti sa ešte nevedia sťažovať na bolesti, ale vždy si nájdu iný mechanizmus, akým sa vyrovnajú s bolesťou," zhrnul lekár II. detskej kliniky LF UK a DFNsP Bratislava Tomáš Dallos. Informácie poskytla hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu