Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vianočné trhy v Budapešti: Namiesto gýčov gastroturistika

Zobraziť galériu (34)
(Zdroj: lad)

BUDAPEŠŤ – Vianočné trhy sú už po 14. krát na jednom z najkrajších námestí, na Vörösmarty tér. Denne ich navštívi 5-6 tisíc ľudí, väčšinou zo zahraničia. Tradičné remeselnícke výrobky sa tu prelínajú s fantastickými vôňami maďarských gastronomických špecialít od 16. novembra do 31. decembra.

Odborná komisia členov Združenia ľudovoumeleckých spolkov aj tento rok vybrala 122 stánkov v ktorých môžeme vidieť tradičné remeslá a kuchyňu Maďarska. Na dvoch pódiách sa striedajú ľudovkári, pesničkári, džezáci aj pouliční umelci. Nechýbajú tanečné a bábkové predstavenia. „Na takéto trhy by bolo ktorékoľvek mesto vo svete hrdé, veď toto podujatie má nielen doma, ale aj v zahraničí dobré meno,” povedal Miklós Csomós, zástupca budapeštianskeho starostu pre kultúru. Za pravdu mu dáva aj Sunday Times, ktorý zaradil  Budapeštianske trhy medzi TOP 6 podobných podujatí v Európe. Rovnako uvažujú aj v Travel&Leisure, kde je medzi 10 najlepšími, ale aj Expedia, a Times a Daily Telegraph odporúčajú navštíviť práve tieto trhy.

Vianočné trhy v Budapešti:
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: lad)

Na Vörösmartyho námestí si každoročne pripomínajú tradície a ľudové zvyklosti. Tento rok opäť v stánkoch nájdeme ručné výrobky od modrotlače, cez drevené hračky a keramiku až po šperky z kože. Treba si však priznať, že aj Topky zavítali do Budapešti kvôli gastronómii a tradičným jedlám, ktoré sa na maďarských stoloch objavujú počas sviatkov. Ryby, plnená kapusta, husacia pečeň gigantických rozmerov, guláš v  bosniaku, ale aj kulinárske špecialitky ako huspenina z mangalice, výborne ochutené pečené klobásky, kusy údeného či pečeného mäsa. Najmenej dôvery budil v okoloidúcich guláš, či skôr perkelt z kohútích žliaz pripravovaný na obrovskej panvici. Nechýbali ani bryndzové halušky, roláda z kukuričnej múky plnená tvarohom, zemiakové šúľance a posúchy pečené na tradičnej liatinovej platni dedinského sporáka na drevo.

Vianočné trhy v Budapešti:
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: lad)

Na toto podujatie navrhnutý vianočný hrnček sa toho roku predáva v dvoch farebných vyhotoveniach s troma vzormi potlače za niečo viac ako dve eurá.

Vianočné trhy v Budapešti:
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: lad)

Naplniť si ho môžete vareným vínom, ktoré má samozrejme požadovanú chuť aj hustotu, žiadne pančovačky. Vôňa škorice, to nie je iba vianočný punč, ale stánok s trdelníkom na každom kroku.

Vianočné trhy v Budapešti:
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: lad)

Dni sú krátke a tma  je už pomerne dosť skoro, čo v Budapešti využívajú pre znásobenie atmosféry sviatočným osvetlením. Dokopy takmer 900 svietiacich ozdobných predmetov a 28 km svetelných hadov sa ťahá po kandelábroch a živých stromoch. Všetko v podobe  LED svietidiel, čím sa podarilo mestu znížiť príkon z pôvodných 240 kW na dnešných necelých 90 kW. Novinkou tejto sezóny sú na zákazku vyrobené 3D ozdoby, ktoré sú považované za niečo výnimočné aj v iných metropolách Európy. Tým, že trhy na jednej strane susedia s budovou v ktorej sídli aj známa cukráreň Gerbaud, ponúka sa fasáda tejto budovy ako premietacie plátno. Na tisíc metroch štvorcových sa denne o 17., 18., 19. a 20. hodine na tri minúty rozhýbe celá stavba pomocou virtuálnych animácií, ktorých autormi sú divácki víťazi súťaže Paint Up!

Vianočné trhy v Budapešti:
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: lad)

I keď november lámal teplotné rekordy, v Budapešti sú pripravení na rodiny s deťmi aj počas chladnejšieho decembra. Uprostred Vörösmarty tér je zriadený detský kútik vo vykurovanom drevenom stánku, kde si deti zadarmo môžu skúšať pripraviť vlastné medovníky, alebo ozdoby na stromček z prírodných materiálov.

Vianočné trhy v Budapešti:
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: lad)

Priamo na Vianočných trhoch si môžete vybrať zo šesť druhov sviatočných pohľadníc a niekoľkých druhov známok pripravených len na túto príležitosť a poslať ho známym. Stačí napísať pár riadkov a vhodiť pozdrav do mierne predimenzovanej poštovej schránky. V prípade, že ste na trhu kúpili darček a chcete ho poslať adresátovi poštou, na zaslania balíka dáva maďarská pošta na trhoch zľavu 10-20 percent.

Vianočné trhy v Budapešti:
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: lad)

Po prechádzke v okolitých uličkách zisťujeme, že vianočné trhy sú vlastne roztrúsené aj inde po starom meste. V piatok 30. novembra otvárali vianočný trh s malým klziskom uprostred, niečo podobné ako na našom Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. V Budapešti ho nájdete rovno pred Bazilikou sv. Štefana. Tu je o niečo menej stánkov s ľudovým umením, tie sú zastúpené drobnou keramikou, plstenými výrobkami, ale aj ručne šitými taškami a kabelkami z hovädzej kože. Naopak stánkov s občerstvením je tu viac než dosť.

Vianočné trhy v Budapešti:
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: lad)

Od trdelníkov, langošov až po výdatné porcie plnohodnotného jedla s bohatou prílohou. Vôňa vareného vínka sa tiahne celým námestím, naberajú ho z rozmerných smaltových, či štýlových keramických džbánov. Vianočné trhy by neboli vianočné bez obrovského zdobeného stromčeka a blikajúcich ozdôbok, ktoré nechýbajú ani tu.

Vianočné trhy v Budapešti:
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: lad)

Vo večerných hodinách vás očarí laserové premietanie na Baziliku sv. Štefana. My sme mali možnosť vidieť produkciu s podmazom hudby a la Vanessa May, kedy sa bazilika zmenila na medovníkový dom, potom jej z okien vypadávali darčeky, padal na ňu virtuálny sneh... Tú atmosféru zachytiť a opisovať je zbytočné. Budapeštianske vianočné trhy treba zažiť. Zahraniční turisti to dobre vedia, Slovákov nevynímajúc. Najčastejšie sme počuli okolo seba angličtinu, španielčinu, nemčinu, češtinu a slovenčinu.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu