Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Najhorší vianočný stromček: Brusel "zdobí" táto ozruta!

Futuristický vianočný stromček v Bruseli sa páči len málokomu
Futuristický vianočný stromček v Bruseli sa páči len málokomu (Zdroj: YouTube)

BRUSEL - Tisíce ľudí podpísali petíciu proti abstraktnej svetelnej inštalácii ktorá v centre belgického Bruselu nahradila tradičný vianočný strom. Online petícia už nazbierala viac ako 11 000 podpisov a spustená bola aj stránka na sociálnej sieti Facebook, ktorá kritizuje túto novotu.

Kritici oficiálnych činiteľov obviňujú, že sa rozhodli pre túto inštaláciu zo strachu, aby neurazili iné ako kresťanské obyvateľstvo, predovšetkým moslimov. Avšak úrad starostu tvrdí, že netradičný stromček je v súlade s témou tohto roku, ktorým bolo svetlo.
 
Obvykle hlavné námestie v belgickej metropole zdobí 20 metrov vysoký strom odrezaný v lesoch v Ardenách. Tento rok ho nahradila 25 metrov vysoká konštrukcia. Na námestí sa nachádzajú aj malé vianočné stromčeky.
 
Poradca pre turistiku Philippe Close z úradu bruselského starostu povedal, že zmyslom bolo "ukázať avantgardný charakter" mesta miešaním moderného a tradičného, aby vzniklo niečo nové a odlišné.
 
V Bruseli sa konajú jedny z najobľúbenejších zimných trhov v Európe a mnohí sa obávajú, že súčasná konštrukcia neladí s budovami zo 17. storočia, ktoré ju obklopujú. Niektorí žiariacu inštaláciu dokonca prekrstili na "lekáreň", pretože svietiace kocky, z ktorých je zložená, im pripomínajú symbol kríža, ktorý visí pred mnohými lekárňami na svete.
 
"Myslíme si, že bol tento 'strom' postavený z kultúrnych dôvodov," povedal BBC Bruselčan Erik Maxwell. "Stromček je na Vianoce a pre kresťanov, ale v súčasnosti tu v Bruseli máme veľa moslimov. A tak, aby sa vyhli diskusiám, jednoducho nahradili stromček zhlukom kociek. Ja som tradičnejší, dávam prednosť bežnému stromčeku. Pre Belgičanov je to lepšie," dodal.
 
Nedávny odhad belgického denníka Le Soir uviedol, že v roku 2010 tvorili moslimovia až 22 percent obyvateľov Bruselu a okolitých oblastí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu