Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Praha bude na sucho! Na vianočných trhoch zakázali punč a grog

PRAHA: Tvrdý alkohol musí z vianočných trhov zmiznúť.
PRAHA: Tvrdý alkohol musí z vianočných trhov zmiznúť.

PRAHA - Návštevníci pražských vianočných trhov sa tento rok budú musieť uspokojiť iba s jemným alkoholom. V stánkoch si budú môcť dožičiť iba varené víno a medovinu. Ostatné nápoje spadajú pod zákon o predaji liehovín, ktorý je už deväť rokov starý, no úrady jeho porušovanie doteraz tolerovali.

Pražské úrady sa rozhodli, že začnú pokutovať porušenie zákona, ktoré doteraz ticho tolerovali a zo stánkov vytlačia nápoje s vyšším obsahom alkoholu ako 15 percent, píše webstránka iDnes.cz. Zákon z roku 2003 totiž vymedzuje určité parametre miest, kde sa tvrdý alkohol smie predávať. Prevádzky, ktoré tieto parametre nespĺňajú, alebo ktoré nie sú skolaudované, tvrdý alkohol predávať nesmú. Podľa zákona sa tak na čiernu listinu dostali aj stánky na vianočných trhoch. Zákon pritom pochádza už z roku 2003, no ako dodáva iDnes, úrady doposiaľ jeho porušovanie ticho prehliadali. Dnes sa rozhodli pritvrdiť, čiastočne aj kvôli nedávnej kauze s metanolom. Okrem tvrdého alkoholu sa tak nesmú predávať ani nápoje, ktoré sa z alkoholu miešajú. Úradníci by totiž nemali šancu zistiť, či rum v stánku dávajú iba do čaju, alebo ho predávajú aj v štamprlíkoch.

Majitelia stánkov i konzumenti nápojov boli podľa českých novinárov prekvapení, keď sa o zákone od reportérov dozvedeli.  Grog, či punč sa ešte stále predávajú. Predajcovia pritom riskujú pokuty do dvestotisíc českých korún, uzatvára iDnes.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu