Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zvláštne schopnosti 5-ročného chlapca naháňajú strach

Strašidelný hotel a nový Stephen King Zobraziť galériu (4)
Strašidelný hotel a nový Stephen King (Zdroj: PR článok)

Má iba 5 rokov, no nie je obyčajný. Má zvláštne schopnosti a vycíti zlo. Máva hrozivé sny a hotel, do ktorého sa nasťahoval spolu s rodičmi, v noci ožíva... V prezidentskom apartmáne uvidí krv a kúsky mozgu na stene... Varujú ho, aby nechodil do izby 217. „Niečo videla v izbe, kde... sa stalo niečo zlé. V izbe číslo 217. Musíš mi sľúbiť, že do nej nikdy nevojdeš, Danny... vyhýbaj sa jej...“ Dannyho však izba 217 priam magicky priťahuje. Vo vani tam spáchala samovraždu známa herečka...

Jeden z najznámejších hororov v histórii. Žiarenie od Stephena Kinga vyšlo pred takmer štyridsiatimi rokmi, preslávila ho aj filmová adaptácia Stanleyho Kubricka v hlavnej úlohe s nezabudnuteľným Jackom Nicholsonom a teraz vychádza v novom vydaní. A bude mať voľné pokračovanie...rovnako mrazivé.

Hlavnou postavou legendárneho Žiarenia je Jack Torrance, dramatik a bývalý alkoholik. Má výbušnú povahu a keď napadne svojho študenta, dostane výpoveď. Utiahne sa aj s rodinou do hotela Pekná vyhliadka, ktorý určite patrí medzi najkrajšie horské letoviská na svete a Jack tam bude robiť správcu v mimosezónnom období. Považuje to za príležitosť na nový začiatok a dúfa, že tu počas zimy napíše svoj nový román. Zúfalo totiž potrebuje uniknúť životnej smole a beznádeji, ktoré ho vytrvalo prenasledujú.

Hotel je postavený na starom indiánskom pohrebisku, má zvláštnu atmosféru a dýcha z neho majestátna samota. Spolu s ním tam odchádza manželka Wendy a päťročný syn Danny, ktorý má neobyčajný dar – je mimoriadne vnímavý, „žiari“, a má schopnosť predvídať udalosti, ktorým však vo svojom veku nerozumie.

V aute sa Hallorann opýtal: „Cítiš sa niekedy osamelý a myslíš si, že si zostal úplne sám?“
Danny býval niekedy vystrašený aj osamelý, preto prikývol. „Nikoho takého ako ja ste doteraz nestretli?“ spýtal sa.
Hallorann sa zasmial a pokrútil hlavou. „Nie, dieťa moje, nie. Ty žiariš najsilnejšie.“
„Žiari veľa ľudí?“
„Nie,“ odvetil kuchár, „ale človek sa s nimi stretáva. Mnohí žiaria iba trochu a ani o tom nevedia. Obyčajne prinesú kvety, keď sa ich ženy počas menzesu cítia biedne, v škole napíšu písomku na výbornú, hoci sa na ňu neučili, okamžite vytušia, ako sa človek cíti, len čo vstúpi do miestnosti. Ja som už takých stretol najmenej päťdesiat či šesťdesiat. A možno len desať takých ako stará mama, tá veru vedela, kto žiari.“
„Fíha,“ začudoval sa Danny a zamyslel sa nad jeho slovami.

V sto desiatich prázdnych hotelových izbách sa totiž niečo deje, niečo, z čoho prechádza mráz po chrbte. Všade naokolo je skryté zlo, ktoré v hoteli odrezanom od sveta striehne a hrozí...
Ten hotel je ako zakliaty, stalo sa v ňom príliš veľa hrôz a najlepšie by bolo odtiaľ čo najskôr odísť...ešte predtým ako napadne sneh a hotel zapadne až do príchodu jari.

Žiarenie Stephena Kinga vyšlo v roku 1977, o tri roky vznikla spomínaná filmová adaptácia. „Kráľ hororu“ sa po rokoch k téme vracia – už v júni vyjde pokračovanie Doktor Spánok, v ktorom sa King zameral na postavu malého Dannyho. 

Mrazivý príbeh Stephena Kinga Žiarenie nájdete v internetovom obchode iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu