Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hádky v zákulisí Gorila protestov: Odchod troch členov tímu!

Protest Gorila 3 v Bratislave Zobraziť galériu (2)
Protest Gorila 3 v Bratislave

BRATISLAVA – Organizátori protestov proti Gorile to s verejnými akciami pod holým nebom nateraz ukončili! Nedeľňajší protest pred sídlom Penty zrušili a ten najbližší naplánovali až na 9. marca, deň pred parlamentnými voľbami. Stoja však za tým hádky a podivné hry v zákulisí?

Na facebookovej stránke Protest Gorila sa ešte ráno objavila informácia, že štvrtý protest v poradí, ktorý sa mal konať najbližšiu nedeľu pred petržalským sídlom Penty, sa presúva na neskorší termín, čo poobede potvrdila aj členka organizačného tímu Lucia Gallová. „Hlavný dôvod je zapojenie komunity do procesu cez fóra, verejné stretnutia a hlasovania. Doteraz každý protest mal prioritu ale nemohol komunitu posúvať ďalej, lebo viazla komunikácia. Tento čas by sme radi použili práve na rozvoj,“ uviedli na stránke organizátori.

Tomuto však predchádzali nezhody v protestnom tíme, od rána až do poobedňajších hodín nefungovala ani oficiálna stránka Gorilaprotest.sk. Z nej ešte predtým zmizli tri mená členov organizačného tímu, medzi nimi Alena Krempaská, Lucia Janovič a Peter Weisenbacher. Po Stanislave Červeňanovej, ktorú z tímu vylúčili kvôli podozreniu na spoluprácu so stranou Právo a spravodlivosť, ešte v piatok, sú to tak ďalší na zozname odídencov. „Potvrdzujem svoj odchod. Odišli takisto pani Krempaská a Janovič,“ povedal pre Topky bývalý organizátor Gorily Peter Weisenbacher.

A takto odôvodnil svoje rozhodnutie. „Vzhľadom na udalosti posledných dní, ktoré len zhoršovali situáciu som sa rozhodol vystúpiť z organizačného tímu Protest Gorila do ktorého som bol prizvaný po prvom proteste. Opakované ignorovanie názorov a nálad účastníkov protestov, nezáujem o rady odborníkov a presadzovanie vlastných agend zo strany časti tímu znemožnilo ďalšie fungovanie. Dištancujem sa od akýchkoľvek ďalších aktivít a verejných vystúpení. Je to obrovská škoda, ale kde sa nechce tam sa nedá,“ uviedol Weisenbacher.

Zaujímavé je, že jeho meno sa objavilo medzi administrátormi facebookovej stránky „Právo a spravodlivosť iba spoločne dosiahneme“, čo medzi diskutujúcou verejnosťou vyvolalo pobúrenie. Spojitosť so stranou PaS bola zrejme len zámerom spochybniť protesty, Weisenbacher spoluprácu rázne poprel. „Nie som a nikdy som nebol členom žiadnej politickej strany, minulý rok mi niektoré politické strany ponúkli kandidatúru, ale tú som odmietol,“ povedal.

Peter Weisenbacher sa objavil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

To, že sa objavil na stránke, pripisuje facebookovému profilu, ktorý má verejne prístupný vzhľadom na aktivity, ktorým sa venuje. „Takéto profily je možné voľne pridávať do skupín. Je možné, že som aj v ďalších skupinách s politickou tematikou. Facebook je síce dobrý nástroj, ale nie je to náhrada reálneho sveta a tak by sa mal aj vnímať,“ ponúkol svoje vysvetlenie.

Na otázku ohľadom odchodu bývalých členov sme od súčasných organizátorov do našej uzávierky odpoveď nedostali. Je otázne, aký priebeh budú mať rokovania a stretnutia s verejnosťou a odborníkmi.

Zo strany sociológa a bývalého lídra VPN Fedora Gála sa organizátorom však nedostalo veľa lichotivých slov, ten totiž ich vízie označil za šibnuté. Novinár Tom Nicholson zas o nich povedal, že sú naivní a pomýlení.

Organizátori však dostali možnosť predstaviť svoje požiadavky a nápady už v stredu, keď vystúpia v relácii STV Večer na tému – Špeciálny okrúhly stôl o 20:05. „Vyzývame predsedov a predstaviteľov strán na verejnú diskusiu o stave spoločnosti a žiadame ich, aby nás prestali ignorovať a tváriť sa, že sa nič nedeje!“ napísal médiám za organizátorov Peter Pčolinský. Ktovie, ktorý z politikov ich výzvu príjme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu