Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Gorilie protesty pokračujú: V piatok v Martine, Ružomberku a Prešove

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Vlna protestov proti Gorile bude pokračovať v piatok o 16:00 v Martine, Ružomberku a Prešove. Organizátori o tom informovali dnes po dvojdňovom celoslovenskom stretnutí.

"Demonštrácie sa budú stupňovať a ich vyvrcholenie je naplánované po celom Slovensku na 9. marca, čo je deň pred voľbami," uvádza sa v stanovisku, pod ktorým sú podpísaní organizátori protestu Gorila. Okrem protestov plánujú aj diskusie a fóra, do ktorých sa môže zapojiť široká verejnosť.


Organizátori sa zároveň dištancovali od piatkového protestu strany Právo a spravodlivosť, ktorý bude v Bratislave a aj od akýchkoľvek akcií organizovaných politickými stranami a rôznymi záujmovými skupinami, ktoré sa snažia "priživiť na protestných akciách nespokojných občanov". Zároveň sa dištancujú od akýchkoľvek násilných prejavov na ich protestných akciách a žiadajú extrémistické skupiny a jednotlivcov, aby nevyvolávali účelovo nepokoje a vandalizmus. Po dnešnom mítingu organizátori hovoria, že dohodli aj jednotnú vnútornú a mediálnu komunikáciu. Ďalšie organizačné stretnutie si naplánovali na sobotu 25. februára v Banskej Bystrici.

Aj naďalej trvajú organizátori protestov na požiadavkách, ktoré už deklarovali v médiách. Volajú po vyšetrení kauzy Gorila tak, aby kompetentné orgány vyvodili trestnoprávnu zodpovednosť aktérov kauzy. Taktiež požadujú vyvodiť politickú zodpovednosť, teda odstúpenie podozrivých osôb z kandidátok. Chcú i zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov NR SR a zmenu volebného systému, ktorý by umožňoval voličovi vybrať si medzi rôznymi politikmi vo svojom regióne a nielen medzi politicky dosadenými kandidátmi. Jednou z podmienok je i sfunkčnenie nástrojov referenda od lokálnej cez regionálnu až po celoštátnu úroveň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu