Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Trnka naliehal na zastavenie vyšetrovania Gorily: Vraj je nedokázateľná!

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka v minulosti priamo naliehal na zastavenie vyšetrovania kauzy Gorila, tvrdí v dnešnom vydaní denník Sme. Trnka tak podľa denníka konal v čase, keď v parlamente vrcholil zápas o nového šéfa prokuratúry medzi ním a Jozefom Čentéšom.

Pokynom z 12. apríla 2011, ktorý má denník Sme k dispozícii, Trnka vojenskej prokuratúre radil, aby kauzu zastavila. „Bez toho, aby som vás chcel navádzať, akým spôsobom má byť v predmetnej veci rozhodnuté, tak vás len upriamujem, aby ste si naštudovali ustanovenia Trestného poriadku, ktoré pojednávajú o zastavení trestného stíhania,“ cituje Sme.
  
Vojenská prokuratúra dozorovala v kauze Gorila vyšetrovanie podozrení proti príslušníkom SIS, ktorí údajne so spisom obchodovali. Trnka mienil, že vyšetrovanie je nezákonné. V minulosti totiž už špeciálna prokuratúra podozrenia z Gorily preverovala v rámci kauzy kupovania poslancov. „Vyšetrujeme nedokázateľnú a nepreukázateľnú, možno nejakú spravodajskú hru a som zvedavý, ktorý prokurátor sa pod to podpíše,“ napísal podľa Sme Trnka. Podľa novín argumentoval aj tým, že ide o „fiktívne prepisy niečoho, čo buď neexistuje, alebo bolo vytvorené s cieľom možného vydierania osôb, ktoré sú v týchto prepisoch uvedené“.
  
Denník Sme pripomína, že podobne ako Trnka na Gorilu reagovali po jej zverejnení právnici spoločníka finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka, ktorý sa v Gorile spomína.
  
Trnka odmietol pre Sme svoj pokyn komentovať. Vyjadrovať sa nechce ani prokurátorka, ktorá vtedy mala vyšetrovanie na starosti. Povedala len, že nadriadení jej dali inštrukciu mlčať.

Z pokynu podľa Sme vyplýva, že Trnka sa o vyšetrovaní dozvedel len náhodou z článku Toma Nicholsona v .týždni. V utorok však Trnka pre Sme potvrdil, že v rovnakom čase bol na prokuratúru doručený podnet na preskúmanie vyšetrovania podpísaný bývalým príslušníkom SIS Petrom H., ktorý má byť autorom spisu Gorila. Peter H. neskôr poprel, že by podnet dával. Vojenská prokuratúra stíhanie v kauze Gorila zastavila v auguste 2011.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu