Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Parlament chce potrestať organizátorov Gorily: Vraj spôsobili škodu za 5 tisíc eur!

BRATISLAVA - Trestné oznámenie za škody spáchané na budove Národnej rady SR počas piatkovej demonštrácie podá Kancelária NR SR na organizátorov protestnej akcie Gorila. Povedal to dnes vedúci Kancelárie národnej rady Andrej Kramár.

Škoda na budove parlamentu vraj 5-tisíc eur

 

Ako uviedol, protest bol síce ohlásený, ale vymkol sa organizátorom spod kontroly a boli spôsobené škody, za ktoré niekto musí znášať dôsledky. Škody na budove parlamentu kancelária odhadla na 3 000 až 5 000 eur. Kramár verí, že v záujme dobrej veci sa dá protestovať aj slušným spôsobom. Zdôraznil, že nikto nie je proti demonštrantom, proti ľuďom, ale za vandalizmus treba prebrať zodpovednosť.

Jedna z organizátorov protestnej akcie Gorila Lucia Gallová uviedla, že organizátori protestu "v žiadnom prípade nenesú zodpovednosť za údajne spôsobené škody, pretože počas celej akcie vyzývali občanov na pokojný priebeh a aby sa vyhýbali vandalizmu". Nenesieme zodpovednosť za spontánnu reakciu ľudí a jednotlivcov, ktorí hádzali vajíčka a banány, povedala. "Bohužiaľ máme indície, že v dave boli nasadení provokatéri, ktorých cieľom bolo dehonestovať princípy slušnosti a transparentnosti nášho protestu," dodáva. Ďalej konštatovala, že sa objavujú aj pokusy o diskreditáciu organizátorov tejto demonštrácie a ich spájanie s politickými stranami, čo jednoznačne odmieta.

Budovu parlamentu a jej okolie čistia po piatkovom "útoku" demonštrantov, informoval Kramár. K tomu, aký bude ďalší postup povedal, že sa stretnú s predstaviteľmi polície, pretože poriadok pred budovou mal zabezpečiť policajný zbor. Ale za škody spôsobené vandalmi a extrémistickým správaním niektorých z účastníkov protestu podáva Kancelária NR SR trestné oznámenie na organizátorov.
 

Anonymous chcú zaútočiť na stránku národnej rady
 

Hnutie Anonymous rozposlalo redakciám mail, v ktorom reaguje na trestné oznámenie NR SR. "Keďže Národná rada Slovenskej republiky sa snaží zamedziť občanom právo na protest dôjde dnes (30.1.2011) o 18:00 k DDoS útoku na jej stránku www.nrsr.sk," napísali. "Veríme že občania nestratia odvahu a vyrazia opäť do ulíc ! Majú v nás podporu. Budeme chrániť obyčajných ľudí pred vydieračským a skorumpovaným systémom v našej krajine všetkými dostupnými prostriedkami," píše sa v správe.

Ďalší protest už tento piatok: Očakáva sa 10-tisíc ľudí!
 

Ďalší protest pre kauzu Gorila bude v bratislavských uliciach v piatok 3. februára, organizátori očakávajú 10-tisíc ľudí. "Určite to bude 3. februára, očakávame väčšiu účasť, nahlásila som 10-tisíc ľudí," povedala Lucia Gallová. Na sociálnej sieti Facebook svoju účasť na demonštrácii v Bratislave zatiaľ potvrdilo viac ako osemtisíc ľudí a takmer päťtisíc ľudí svoju účasť ešte zvažuje. Protest by sa mal začať, podobne ako minulý týždeň, na Námestí SNP o 16. hodine. Bližší program organizátori ešte oznámia.

V piatok by mali ľudia protestovať aj v Košiciach, Žiline, Trenčíne, Zvolene a Prešove. Na Facebooku svoju účasť na akciách v týchto mestách dohromady potvrdilo viac než deväťtisíc ľudí. Spolu s tými, ktorí chcú demonštrovať v Bratislave, je ich tak viac ako 17-tisíc.

Hlina chce parlament upratať s kamarátmi
 

Kontroverzný podnikateľ a kandidát na poslanca za stranu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Alojz Hlina zareagoval na po svojom. Do parlamentu poslal prehlásenie, v ktorom navrhuje spolu so skupinou priateľov zabezpečiť odstránenie škôd, ktoré boli spôsobené pri piatkovej akcii. Má však jednu podmienku. "Avšak za podmienky, že škody bude odstraňovať nami objednaná spoločnosť. Máme obavu, že v prípade, že by si NR SR sama objednávala odstránenie týchto škôd, boli by zbytočne predražené," napísal na svojom blogu.

Stovky ľudí, ktorí sa zúčastnili na piatkovej protestnej akcii Gorila, prekonali pripravené zátarasy pred Národnou radnou SR v Bratislave a dostali sa až k vchodu do budovy parlamentu. Ten chránili desiatky policajtov a ťažkoodencov. Protestujúci budovu národnej rady obhádzali banánmi a vajíčkami, objavili sa aj výbuchy pyrotechniky. Polícia však nezasiahla. Na volania demonštrujúcich "poďte von" a "máme toho dosť" však nik z Národnej rady SR nereagoval. Demonštranti po sebe zanechali neporiadok a transparenty nalepené na budove parlamentu. Lucia Gallová akciu hodnotila pozitívne. Ľudia podľa nej ukázali, že majú silu a očakáva, že protesty sa budú opakovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu