Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Belousovová: Na čistení budovy po Gorile si asi niekto urobil kšeft!

Kancelária NRSR vyčíslila náklady súvisiace s odstránením škôd na 1800 eur.
Kancelária NRSR vyčíslila náklady súvisiace s odstránením škôd na 1800 eur.

BRATISLAVA - Na odstraňovaní škôd po piatkovom proteste Gorila z budovy parlamentu si možno niekto urobil kšeft. Myslí si to nezaradená poslankyňa Národnej rady SR Anna Belousovová. Čistenie stien a okien parlamentu podľa nej nemôže stáť 5000 eur.

 "Pozerala som sa na to, bol tam vysokozdvižný vozík, čo nemôže stáť 5000 eur," povedala na pôde zákonodarného zboru.

 "Kancelária NRSR vyčíslila náklady súvisiace s odstránením škôd na 1800 eur," uviedol dnes vedúci Andrej Kramár. Suma pozostáva z nákladov na odstránenie priamych škôd, čo predstavuje opravu vchodových dverí (142,07 eur), a z nákladov na odstránenie nepriamych škôd.

Tam spadá vyčistenie fasády budovy parlamentu do výšky dvoch poschodí, preprava montážnej plošiny, oprava poškodených kvetináčov pred vchodom do budovy a náklady na alokáciu 10 zamestnancov (pracovníci údržby a upratovacej služby) na čas nevyhnutný na odstránenie vzniknutých škôd.

Kramár pripomenul, že kancelária ako rozpočtová organizácia spravuje majetok štátu. "Ako správca majetku štátu je zo zákona povinná využívať všetky právne prostriedky na ochranu štátneho majetku, a to tak, aby nedošlo k jeho poškodeniu, strate, zneužitiu alebo zmenšeniu," uviedol.

Belousovová dnes kritizovala aj postup vedenia parlamentu v súvislosti s trestným oznámením na organizátorov protestu Gorila. Neverí šéfovi NR SR Pavlovi Hrušovskému (KDH), že trestné oznámenie podané nebolo. Myslí si, že bolo, no následne bolo aj stiahnuté. "Trestné oznámenie podané bolo. Včera kancelár povedal, že áno, a sám by si ho z prsta nevycucal. Skôr je to asi tak, že pán Hrušovský sa naľakal reakcie verejnosti a oznámenie stiahli alebo stopili," povedala Belousovová.

Hrušovský dnes v pléne v súvislosti s trestným oznámením uviedol, že nikdy podané nebolo a ani nebude. Belousovová bola dianím v rokovacej sále na začiatku schôdze rozrušená, kričala. Neskôr sa priznala, že keby mala v tom čase v ruke tehlu, asi by ju po niekom hodila. Hrušovský nenechal jej rozčúlenie v pléne bez povšimnutia: "Pani poslankyňa Belousovová, upokojte sa. Ako dáme Vám to nesvedčí."

Poslankyňa je znechutená nielen z postupu vedenia parlamentu, ale aj z postupu poslanca Smeru-SD Róberta Madeja. Ten navrhol vyradenie už niekoľkokrát presunutých poslaneckých návrhov z aktuálnej schôdze. "Sú sťahované stále a to vždy po dohode Smeru, KDH a SDKÚ, čiže boľševickej väčšiny, ktorá rozhoduje v parlamente," vyhlásila. Madejov návrh považuje Belousovová za absolútnu nehoráznosť, ktorá sa prieči základným princípom demokracie a zaváňa boľševizmom.

Madejov návrh napokon v pléne neprešiel, poslanecké návrhy by teda parlament mal prerokovať. Diskusie by sa mal dočkať už aj návrh na zrušenie priestupkovej imunity. Belousovová sľúbila, že za zrušenie zahlasuje. Dodala, že sa necíti byť súčasťou politických hier, ktoré sa odohrávajú v pléne naprieč celým politickým spektrom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu