Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Matovič obvinený z úplatkov: Bolo to výpalné, tvrdí!

Igor Matovič
Igor Matovič

BRATISLAVA – V čase, keď sa šéfovi Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igorovi Matovičovi rozpadla kandidátka ako domček z karát, sa objavili podozrenia, že aj keď bojuje za čestnosť a čistú politiku bez uplácania, čo chce spečatiť testom na detektore lži, vraj nehovorí pravdu. On naopak tvrdí, že v prípade dávania úplatku pred 16 rokmi išlo o výpalné.

Mesiac pred voľbami 2010 si Igor Matovič v diskusii pod svojím blogom na stránke blog.sme.sk vymieňal názory so súčasným poslancom za bratislavskú mestskú časť Rača Michalom Drotovanom, ktorý sa v tom čase uchádzal o miesto v parlamente. S mestským poslancom sa pochytil kvôli uplácaniu. „Úplatky nikto nie je nasilu donútený dávať! Alebo mi chcete povedať, že ste boli donútený dať niekomu úplatok?“ napísal vtedy v diskusii Drotovan.

Matovičovo priznanie spred takmer dvoch rokov v čase, keď kvôli odmietnutiu ísť na detektor lži odišli z kandidátky OĽaNO 24 ľudia, naozaj prekvapilo. „Áno, bol som donútený dať úplatok. Otec mal nádor na mozgu na veľmi neprístupnom mieste. Hodinu pred operáciou prišiel k nám profesor, ktorý mal ocina operovať s tým, že bude to veľmi veľmi ťažké a nevie, či sa operácia podarí. Potom vyslovene povedal, že by potreboval nejakú motiváciu pre svoj operačný tím. Dali sme mu 5 tisíc korún. V roku 1996. Bez mihnutia oka si ich zobral. Ocino za pár mesiacov zomrel,“ reagoval Matovič.

V kontexte včerajšieho vyhlásenia, keď na tlačovej konferencii tvrdil, že úplatok nikdy nevzal a ani nedal, sa preto objavili podozrenia, že ani on sám nie je „čistý“. To však Matovič poprel a vysvetlil, že nie on, ale jemu blízka osoba dávala peniaze. „Určite som ja tento úplatok nedával, ale priznám sa, že to nepovažujem za problém. V takejto hraničnej situácii človek zareagoval, lebo tam vtedy išlo naozaj o hodiny. Takže v tej situácii pán profesor Šteňo (operujúci neurochirurg, pozn. red.) dostal 5 tisíc korún, aspoň teda myslím, že ich dostal. Len teda viem, že tam takáto požiadavka z jeho strany bola,“ povedal pre Topky.

Zároveň však odmietol tvrdenie, že by malo ísť z jeho strany o úplatok. „To nebol úplatok, to bolo výpalné. Keď doktor v takejto hraničnej situácii povie, že chce peniaze, lebo potom operácia dopadne lepšie, tak je to výpalné a nie úplatok,“ dodal Matovič na záver.

Prednosta bratislavskej neurochirurgie na Kramároch Juraj Šteňo operoval aj nebohého poslanca za HZDS a podpredsedu parlamentu Viliama Vetešku, ktorý prehral boj s rakovinou v roku 2009. Operačný tím, ktorému Šteňo šéfoval, úspešne operoval aj speváka Joža Ráža či futbalového brankára Juraja Čobeja. V roku 2008 mu prezident Ivan Gašparovič udelil vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu