Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Matovičovi sa rozpadla kandidátka: Odišlo zatiaľ 24 ľudí!

Igor Matovič
Igor Matovič

BRATISLAVA – Potvrdené! Z kandidátky Obyčajných ľudí a nezávislých osobností odchádza 10 kandidátov za KDS na čele s Vladimírom Palkom a Františkom Mikloškom, 10 za OKS vrátane Petra Zajaca a Ondreja Dostála ako aj štyria nezávislí kandidáti, medzi nimi líder Martin Mojžiš, Štefan Bučko, Eugen Korda a Dagmar Babčanová. Igor Matovič to rešpektuje, zároveň je hrdý na to, že sa očistil od ľudí, ktorí odmietajú vysvetliť, či vzali úplatok.

"Matovič zažil rýchly mediálny úspech, rýchlo moc začal zneužívať, my sme rýchlo spoluprácu zrušili. Je to pre nás minulosť, ktorá mňa od tejto chvíle nezaujíma," uviedol František Mikloško z KDS na tlačovej konferencii. "Igorovi Matovičovi želám, aby mal aspoň troška normálny spánok,“ zneli posledné slová Petra Zajaca z OKS na adresu šéfa OĽaNO.

"Naša kandidátka sa očisťuje od ľudí, ktorí odmietajú vysvetliť, či vzali úplatok," reagoval Matovič na poobedňajšej tlačovej konferencii. Pripomenul, že na tento krok je hrdý. Na oplátku Petrovi Zajacovi poprial "šťastný dôchodok".

Reakcia šéfov OKS a KDS ho však rozhodne prekvapila a myslí si, že keď sa boja ísť na detektor, tak to asi niečo znamená. „Ja som išiel v dobrej viere za nimi s tým, že keď sa rozhodli bojovať proti korupcii, že povedia – poďme do toho. A čakal som, že budem mať ich podporu, ale oni ma poslali úplne s prehľadom do prdele a ešte takým vydieračským spôsobom, že ak si to dovolím, tak stiahnu maximum ľudí z kandidátky,“ povedal pre Topky a uviedol, že to svedčí skôr o necharaktere ako naopak.

Na detektor lži Matovič pôjde, chce zavolať Dzurindu aj Fica
 

„Tých firiem, ktoré to v rámci Európy robia, je niekoľko desiatok. My sme kontaktovali nejakých desať, od šiestich už máme ponuky. Mne je to v podstate jedno, kde to bude. Ozvali sa nám z Anglicka, Poľska, Španielska aj Rumunska,“ povedal nám, pričom priemerná cena za detektor sa podľa neho pohybuje od 500 do 1000 eur, v Rumunsku okolo 200 eur. Kľúčovú otázku, či vzal niekedy úplatok by chcel doplniť o ďalšie otázky súvisiace s korupciou a financovaním strán.

„Ja pôjdem určite, aj keď nikto nepôjde. Pevne verím, že pôjde aj Fico, aj Dzurinda, Bugár, aj Sulík, Figeľ. Všetci pekne, nech nacupitajú a nech odpovedajú,“ povedal. S výzvou sa minulú nedeľu obrátil na Vladimíra Palka a Petra Zajaca, od ostatných na kandidátke to nežiadal aj keď v minulosti uvažoval aj nad takouto možnosťou.

Zaujímavé je, že Matovič označil lídra kandidátky Martina Mojžiša a šestku Eugena Kordu, ktorí na kandidátke figurujú ako nezávislí a včera na tlačovke vystúpili proti detektoru lži, za straníkov KDS a OKS. „Ja som to dovtedy nevedel, že sú to vlastne straníci týchto strán, aj keď oficiálne tak nevystupujú,“ vysvetlil s tým, že zatiaľ sa k nim nepridal nikto, kto by bol skutočne nezávislý. „Zatiaľ sú to iba ľudia, ktorí sú úzko spojení s KDS a OKS.“

Naďalej je presvedčený o tom, že je na mieste žiadať od dlhoročného politika, aby dokázal svojim voličom, že nikdy úplatok nezobral. „Malo by to robiť všetkých 150, ktorí chcú kandidovať,“ dodal na záver.
 

Zoznam odchádzajúcich 24 kandidátov

1. Martin Mojžiš
2. Štefan Bučko
6. Eugen Korda
19. Dagmar Babčanová
127. Ľuboš Kubín
128. Karol Jadaš
129. Miroslav Porochnavý
130. Ľubo­mír Jančok
131. Ivan Lučanič
132. Alojz Rakús
133. Rudolf Bauer
134. Pavol Minárik
135. František Mikloško
136. Vladimír Palko
137. Mikuláš Knapp
138. Miloš Ševec
139. Peter Jeseňák
140. Svetozár Gavora
141. Tibor Takáč
142. Martin Mlýnek
143. Zuzana Dzivjáková
144. Ivan Kuhn
145. Ondrej Dostál
146. Peter Zajac

Tlačovka - Matovičovi kandidáti


Tlačovka - Matovič

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu