Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Farbou KDH je biela, nie žltá, ktorú používali viac rokov

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda KDH Ján Figeľ preferuje ako farbu strany bielu, aj keď žltú používalo viacero rokov.

„My sme začínali s bielou, ktorá bola na našich vlajkách, transparentoch, ktorá je základom loga KDH v kombinácii s modrou a červenou. To logo je veľmi jednoduché a vyjadruje v troch znakoch všetko. Aj vzťah k inšpirácii, ktorou je kresťanstvo, aj úctu k demokracii, ktorá je výzvou k zodpovednosti. Nie k vláde väčšiny, ale k politike ako službe na základe hodnôt a spoločenstvu, ktoré je vyjadrené objímajúcim kruhom. Je pozvaním pre všetkých, ktorí zmýšľajú podobne,“ povedal v rozhovore Figeľ.

Žltá farba bola podľa neho zvolená skôr marketingovo. „Červené je dobré víno, nie politika. Tá symbolizuje nielen ľavicu, ale mnohé z toho, čo bolo treba prekonávať na Slovensku už či inštitucionálne, politicky alebo mentálne. Modrá je dobrá, to svojím podpisom vyjadrila trojica predsedov KDH, DÚ a DS v r. 1996 v spoločnom postoji proti mečiarizmu. Z toho vznikla následne aj Slovenská demokratická koalícia. Ale biela je lepšia,“ vyhlásil Figeľ.

Biela je podľa šéfa KDH nielen originálnou farbou jeho strany od jej vzniku, ale je aj farbou, v ktorej sa vyjadrujú najkrajšie sviatky v ľudskom živote – či narodenie, sobáš alebo iné. „Biela symbolizuje očistu a transparentnosť, čisté ruky, čisté svedomie. To, čo potrebuje každá rodina a spoločnosť, ak chce konať zodpovedne, ak chce vyjsť z krízy a pripravovať perspektívu. V tejto bielej vidím aj symbol, ktorý som využil na prezentovanie nového prístupu a programu hnutia. Program má názov Cesta pre Slovensko,“ povedal.

Podľa neho symbol bieleho stola, na ktorom je čerstvý voňavý chlieb, je o tom, že potrebujeme politiku, ktorá vie dať ľuďom chleba, vie pomôcť k zamestnaniu, k regionálnemu rozvoju, k ekonomickému, udržateľnému rastu a pritom vieme, že nielen chlebom je človek živý. „Teda kultúra a vzťahy nám umožňujú prenášať z generácie na generáciu bohatstvo a to cenné, čo nás robí národom, krajinou, spoločenstvom. Od toho času KDH používa bielu znovu ako nosnú, ako vyjadrenie priorít ako súboj s korupciou, úsilie o transparentnosť, úsilie o dôslednú spravodlivosť a všetko, čo sa na tej bielej vyníma ako dôležité,“ povedal Figeľ.

Biela farba podľa Figeľa viaže KDH na ideových autorov kresťanskej demokracie po Európe aj na Slovensku. „Keď v r. 1919 po vzniku Československa na Slovensku a aj v Maďarsku vznikli sovietske typy politiky, teda Slovenská republika rád alebo Maďarská republika rád, Andrej Hlinka vyjadril v známom výroku svoje odhodlanie pracovať vo dne v noci, kým zo Slovenska červeného nebude Slovensko biele. Bolo to v r. 1920 po relatívne neúspešných voľbách. A jeho úsilie samozrejme prinieslo ovocie, ktoré sa najviac prejavilo v charaktere krajiny. Do istej miery ten charakter sa merateľným spôsobom prejavil aj po vojne, keď v r. 1946 veľká väčšina národa nevolila komunistov na rozdiel od českej časti vtedajšieho Československa. Po februárovom puči bolo možné už len konštatovať, že komunizmus prišiel na Slovensko cez Prahu,“ upozornil Figeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu