Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Figeľ: Medzi KDH a Smerom-SD je veľa odlišností

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA - Medzi KDH a Smerom-SD je podľa predsedu KDH Jána Figeľa veľa odlišností.

"Ak Smer-SD vyhlasuje, že PPP je riešenie pre Slovensko, moja odpoveď je – nie je to riešenie, lebo táto forma bola rozvíjaná podvodom protiústavne a predražene na úkor občanov Slovenska. Smer za štyri roky neponúkol žiadnu podstatnú reformu, ktorou by ozdravil slovenské či už ekonomické alebo sociálne, vzdelávacie, zdravotnícke pomery. Toto Slovensko jednoznačne potrebuje," povedal Figeľ.

Podľa neho KDH bude hľadať partnerov, ktorí majú odvahu i rozvahu ísť do takýchto nevyhnutných zmien. "Iba kvantita mandátov alebo svalov je málo. My potrebujeme poctivé svedomité riešenia, ktoré sa opierajú o zdravý rozum. Iba zadlžovať, čo ukázal Smer pri veľkom hospodárskom raste a ešte sa chváli, že nám odovzdával krajinu s veľkým rastom, ale s najväčším deficitom, veď to vedia robiť aj sociálne nezodpovedné skupiny obyvateľov," vyhlásil.

Marcové parlamentné voľby nie sú podľa Figeľa o Smere, ale o Slovensku, pričom stredopravá alternatíva je pre KDH tou základnou prioritou, po ktorej hnutie volalo a ktorú ponúkalo aj v roku 2010. "Ani vtedy to nevyzeralo na pravicovú vládu. Aj vtedy mnohí neverili, že je to možné, a voliči tomu dali preferenciu," povedal. V kríze väčšinou ľudia hľadajú podľa lídra KDH podstatné riešenia.

"Pozrite na Poľsko, na Španielsko, čerstvé volebné výsledky a vládne zostavy sú napravo. Som presvedčený, že keď je ťažko, ľudia potrebujú lekára, nie zabávača. To je jedna zo skúseností týchto rokov po celej Európe," vyhlásil. To je podľa neho téma aj pre marec 2012 a nasledujúce obdobie. "Ale našou zodpovednosťou je nie špekulatívne, náladovo, vyjadrovať nejaké preferencie, ale zamerať sa na obsah a program pre Slovensko, ktorý môže byť a bude aj základom pre vládne a politické rokovania," dodal.

Figeľ si stále myslí, že KDH má na lepší volebný výsledok. "Túto ambíciu spájam s postavením strany v trojici rozhodujúcich politických subjektov na Slovensku. Táto méta je realistická, zostáva ambicióznou, ale nikdy som nepovedal, že máme byť tretí alebo nikdy som nepovedal konkrétnu pozíciu. V politike sme vždy v nejakej forme súťaže a zároveň spolupráce," uviedol.

KDH bude vo voľbách kandidovať s číslom dva. "Vytiahli sme dvojku. To je dobré číslo. Dvojka je dobrá," povedal Figeľ. To môže predpovedať dvojciferný výsledok, alebo že KDH bude druhé. "Aj jedno aj druhé spolu súvisí, lebo kto siaha na medailové stupne víťazov, tak potrebuje mať dvojciferný výsledok. Samozrejme výsledok sa meria na konci, nie v prieskumoch," povedal. Zároveň je Figeľ presvedčený, že práve postavenie v popredí je svojím spôsobom určujúce.

"Totiž už trikrát za 20 rokov sa na Slovensku potvrdilo, že víťaz volieb nemusí byť ten prvý v poradí, ale ten, kto dokáže ponúknuť väčšinu. My sme ju ponúkli. Žiaľ, jedna zo strán sa po čase rozhodla inak, podľa mňa nesprávne a škodlivo," uviedol. Zároveň je to podľa neho odkaz o tom, že víťaz volieb nemusí byť de jure prvý, ale víťaz je ten, kto je de facto väčšinotvorný. "To je odkaz aj pre marec 2012," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu