Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Figeľ: Bol to rok veľkého odhodlania a dôležitých zmien

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA - Rok 2011 bol náročný, plný "odhodlania a zmien, ktoré Slovensko potrebuje", a napriek strate dôvery parlamentu na jeho konci dosiahla vláda počas neho významné výsledky. Pre to v rámci bilancie uplynulého obdobia povedal podpredseda vlády SR, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja a zároveň predseda KDH Ján Figeľ.

Za jednu z dôležitých zmien tohto kabinetu považuje napríklad povinné zverejňovanie zmlúv uzavretých štátnymi inštitúciami na internete, čo prirovnal ku kroku podobnému schváleniu zákona o prístupe k informáciám pred niekoľkými rokmi. Práve otvorenosť podľa Figeľa posúva Slovensko k veľmi úspešným severským krajinám Európy, pričom tradične uzavretejšie štáty, napríklad na Balkáne, nie sú natoľko výkonné a efektívne.
      
"Za výrazné plus považujem výstavbu diaľnic a celej infraštruktúry, ktorá znamená nielen modernejšiu dopravu, ale aj ekonomický rast, zamestnanosť, rozvoj regiónov," povedal Figeľ. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) podľa neho dosiahol zlacnenie liekov a konsolidáciu rozpočtu Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Jedným z výsledkov Daniela Lipšica na poste ministra vnútra je zasa "viac mafiánov za mrežami".
      
Na námietku, že obidvaja ministri sa stretli aj s kritikou, Lipšic za problémy pri zavádzaní reformy hodnotenia policajtov z dielne Jaroslava Spišiaka a Uhliarik zasa za tvrdý konflikt s lekárskymi odborármi, Figeľ odpovedal, že každý, kto niečo robí, sa nevyhne ani chybám. "Kto nič nerobí, nič nepokazí. Ale to by bolo o stagnácii, ktorú Slovensko nepotrebuje. Minister Uhliarik mal odvahu začať zmeny, ktoré neboli robené dvadsať rokov. Boli komentované, očakávané, ale iní ich nerobili. Minister Valentovič (Ivan Valentovič, Smer-SD, minister vlády Roberta Fica) plánoval rušenie lôžok, bol však zrušený Valentovič ako minister," povedal Figeľ. Dodal, že Lekárske odborové združenie (LOZ) je len časťou sektora, napríklad so zástupcami zdravotných sestier mal Uhliarik veľmi korektné vzťahy.
      
"Populizmus sľubuje, nalieva peniaze, zadlžuje, a potom sa čuduje, že štát má ťažkosti. Budúca vláda bude musieť ďalej sanovať negatívne výsledky predchádzajúceho obdobia (z čias Ficovej vlády) aj v oblasti zdravotníctva, aj v oblasti školstva, aj v oblasti železníc. Vo všetkých sektoroch. To nehovorím ako drámu, ale ako realitu, ktorú spoločnosť potrebuje poznať, akceptovať a spoločne riešiť. Spoločnosti má záležať na tom, aby sme nevyjedali deťom z taniera," uzavrel Figeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu