Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Figeľ navarí len hriatô, jedlá necháva na schopnejších

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA - Predseda KDH a minister dopravy Ján Figeľ bude na Vianoce variť, ale len hriatô zo slivovice, masla a medu, ktoré je typickým zimným nápojom severného Zemplína. "To už nechávam schopnejším, manželke a dcéram," reagoval na otázku TASR, či priloží ruku k dielu aj pri príprave tradičných vianočných jedál.

"Vianočné tradície sú v našej rodine späté so severným Zemplínom, s tým je spojené aj stolovanie," vysvetľuje Figeľ. Okrem horúceho nápoja, ktorý pripraví hlava rodiny, sa u Figeľovcov tradične jedia oblátky plnené medom, ale aj kúskami cesnaku, opekance s makom a kapustnica s klobáskou. "V niektorých rodinách bývajú aj ryby," poznamenal na margo zemplínskej vianočnej kuchyne.
      
Na otázku, či medzi vianočnými darmi budú aj drahé dovolenky alebo šperky, sa zasmial, že u nich nie. "Ponožky, kravaty, knižky. Skôr klasika a praktické veci. Nemyslím si, že toto je najdôležitejšie. Hlavné je byť spolu, zažiť rodinnú atmosféru, ktorá je vzácna aj kvôli každodennému nasadeniu, lebo politika nie je päť dní v týždni osem hodín denne, ale nonstop," povedal. Na Vianociach si najviac cení práve čas strávený s rodinou, zakončený polnočnou svätou omšou.
      
"Sviatky budem tráviť v kruhu rodiny v Bratislave a na východe, skúsime sa zastaviť aj v prírode, v malebných Tatrách," povedal Figeľ. Na otázku, či nebude po ceste do Tatier pokukávať po kvalite komunikácií, po ktorých pôjde, poznamenal, že tomu sa asi vyhnúť nedokáže. "Musím povedať, že od chvíle, keď som bol vymenovaný za ministra, som sa začal inak pozerať na cesty. Až som sa prichytil pri tom, že predtým som si niektoré súvislosti a trendy nevšímal, od leta 2010 si stále viac uvedomujem, aké dôležité je mať kvalitné a bezpečné cesty, aby človek nemusel pozerať, či trafí na jamu, ale všímať si krásnu prírodu a Slovensko, čo je téma aj pre cestovný ruch," uzavrel Figeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu