Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Mikloško: Predčasné voľby po roku je politický krach

František Mikloško
František Mikloško (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Pravica je podľa Františka Mikloška z Konzervatívnych demokratov Slovenska (KDS), ktorý sa chystá kandidovať na kandidátke Obyčajných ľudí Igora Matoviča, v hlbokej politicko-morálnej kríze.

„Pravica musí prejsť nejakou katarziou, pretože ináč nemá morálny nárok vládnuť,“ vyhlásil v exkluzívnom rozhovore Mikloško. Upozornil, že s pravicou sú spájané neustále úplne zbytočné škandály klientelizmu. „To treba pomenovať,“ zdôraznil.

Ašpiráciou KDS je byť vo vládnej koalícii. „Našou ašpiráciou je, aby sa vytvorila vláda bez Roberta Fica a tá možnosť tu teoreticky je. Ale je vylúčené, aby sme boli vo vládnej koalícii a mlčali, keď sa budú diať také škandály, ako sa diali. V tom prípade, nech pravica je odstavená a potom treba dať naozaj moc ľavici,“ uviedol s tým, že pravica stratila étos. „Dnes neexistuje dilema medzi Ficom a nejakou lepšou pravicou. Dnes pre mňa existuje to, že či pravica sa vzchopí a znovu bude schopná nejakým spôsobom sa vrátiť. Nazvime to tak pateticky - k ideálom novembra a podobne,“ povedal Mikloško.

Igor Matovič ponúkol KDS a Občianskej konzervatívnej strane (OKS) svoju stranu, ako nosič. „A keď sa tam dostanú ľudia ako Vlado Palko, Peter Zajac a Ondrej Dostál a možno aj ja, tak nám umožní, aby sme znovu sa vrátili do toho zápasu, o ktorom tu hovorím a ktorý treba zviesť. Zápas s politicko-morálne upadajúcou pravicou treba zviesť. A to je základný povedal by som motív, pre ktorý aj ja do toho idem,“ zdôraznil.

Voľby v marci 2012 padli podľa Mikloška ako blesk z neba. „Úprimne poviem, že ja sám som ich nečakal tak rýchlo. Z politického hľadiska, predčasné voľby po roku a štyroch mesiacoch je politický krach, to treba otvorene povedať. To je uterák hodený do ringu, pretože ten, ktorý boxuje a bojuje, je tak otrasený, že nemôže ďalej bojovať,“ vyhlásil Mikloško. Matovičov zámer, aby politicky známe osobnosti boli až na konci kandidátky považuje Mikloško za zaujímavý. KDS dá na kandidačnú listinu Matovičovej strany desať ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu