Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dojemná rozlúčka s brankárom Livom: Malý synček dohnal ľudí k slzám!

V Kinnarps Arene žiarili Livove fotografie Zobraziť galériu (6)
V Kinnarps Arene žiarili Livove fotografie

JÖNKÖPING/BRATISLAVA - Rozlúčka so švédskym brankárom Stefanom Livom v Jönköpingu, v klube HV71, kde zažil najväčšie úspechy, mocne zapôsobila aj na tvrdých severských hokejistov. Príbeh milovaného hrdinu, odloženého poľského chlapca, ktorý vyrástol v zbožňovanú modlu, skončil pohnutím. Pri pohľade na jeho dve malé deti sa ľudia neubránili slzám.

Študentské mesto Jönköping veľkolepo vzdalo hold usmievavému mužovi, ktorého tu všetci bez rozdielu milovali. Aj keď sa ani nenarodil vo Švédsku, bol ich.

Potemnelá Kinnarps Arena sa naplnila tichom. Uprostred žiarili štyri veľké fotografie Stefana Liva, ktorého priezvisko znamenalo v preklade Život. Zástupy trúchliacich si prišli uctiť jeho pamiatku.

Nechýbali Livovi bývalí spoluhráči z miestneho tímu, ani príbuzní. Dokonca tu boli aj dvaja malí synovia Herman a Harry, oblečení do dresu HV71. "Otec," vykríkol do zlovestného ticha jeden z nich, ten dvojročný, keď uvidel nasvietené fotky. V tom okamihu začali neskrývane plakať aj tí najotrlejší.

"Je to neuveriteľne smutné. Stále na Stefana myslím, neverím tomu. On bol najväčšia postava, akú HV kedy malo, bez debát," povedal kapitán tímu a veľký Livov priateľ Johan Davidsson. Liv mal doma zlatú olympijskú medailu, kompletnú zbierku medailí z majstrovstiev sveta, trikrát HV doviedol k majstrovskému titulu, zbieral individuálne ocenenia a ligovej rekordy.

"Veď sa tento rok ženil ..." bola vraj prvá reakcia Henrika Lundqvista, švédskeho brankára New York Rangers, keď sa o smrti spoluhráča z reprezentácie dozvedel. Práve Livova manželka Anna cestovala so svojím otcom v sobotu aj na pietu do Jaroslavle. Sám brankár otca nemal. Toho pravého nikdy nepoznal, pretože sa narodil v poľskej Gdyni matke, ktorá jeho výchovu nezvládala, a skončil v detskom domove. Odtiaľ si ho vzali švédski manželia, lenže adoptívny otec Jens zomrel na rakovinu, keď bolo Stefanovi dvanásť.

Jednu sezónu hral so šesťdesiatkou na chrbte. Odkazovala na vek, ktorého sa mal otec vtedy dožiť. Na maske nosil vyobrazenú svoju adoptívnu matku Anitu, ktorá sama vychovala jeho a mladšieho brata Christiana. Pritom si stále nechával ako prostredné meno svoje pôvodné, Patryk.

 A aj keď si teraz nikto v Jönköpingu, ktorý zrušil všetky zápasy pred štvrtkovým štartom sezóny, nevie predstaviť, že bude zase riešiť hokej, život časom pôjde ďalej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu