Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na východe odčerpávajú vodu a opravujú hrádze, voda pomaly klesá

V košickom kraji voda pomaly ustupuje
V košickom kraji voda pomaly ustupuje (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Na východnom Slovensku pokračujú práce na odstraňovaní následkov povodní. Pri Trebišove čerpajú vodu zo zaplavených oblastí a pokračujú opravy pretrhnutých hrádzí. V Košickom kraji odvolali na celom území mimoriadny stav.

Záchranárom sa podarilo sprístupniť odrezanú časť obce Medzibrodie, Mníšek nad Popradom, na hraniciach s Poľskom. Záplavy, ktoré trvajú od konca minulého týždňa, si v okolitých krajinách vyžiadali viacero ľudských životov, na Slovensku obete záchranári nepotvrdili.

"Dnes alebo v sobotu dokončíme opravy hrádzí na Trnávke, pokračujeme v stavbe cesty k poškodenej hrádzi na Ondave, kde ešte stále vyteká voda," uviedol prednosta obvodného úradu v Trebišove Róbert Puci. Oprava hrádze na Ondave by mohla začať počas víkendu.

Záchranárom sa už podarilo sprejazdniť riadnu cestu do Medzibrodia, časti obce Mníšek nad Popradom. Medzibrodie so 43 obyvateľmi bolo niekoľko dní odrezané od sveta, zásobovanie sa darilo zabezpečovať iba ťažkými mechanizmami po poľnej ceste. "Vodohospodári opravili podmytý breh pri ceste a následne sa spevnila aj cesta, je už prejazdná," uviedol starosta obce Peter Žemba. Výšku škody, ktorú záplavy obci na majetku spôsobili, neodhadol.

Len provizórnym brodom je dostupná časť obce Bukovce pri Humennom, kde žije asi 80 ľudí. Rozvodnená miestna riečka Chočanka tam ešte začiatkom týždňa strhla most aj lávku, na mieste postaví premostenie armáda. "Dnes pripravíme miesto na položenie mosta, zúžime rieku a postavíme dve pätky, armáda príde postaviť most v pondelok," uviedol starosta obce Jaroslav Palička. Povodne podľa neho spôsobili škody na majetku obce za asi 400.000 eur.

Všetky samosprávy zatiaľ výšku škôd neodhadli. "Starostovia začnú s mapovaním škôd a vyčísľovaním nákladov na záchranné práce v najbližších dňoch, sumarizácia za kraj bude hotová za niekoľko týždňov," uviedla tajomníčka krajskej povodňovej komisie v Prešove Božena Jacko-Lysáková.

Tretí, najvyšší stupeň povodňovej aktivity, platil podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu ešte na riekach Morava na západnom Slovensku a Latorici a Bodrogu na východe krajiny. Väčšina riek mala ustálenú výšku hladiny a boli bez vyhláseného stupňa povodňovej aktivity. Tretí stupeň povodňovej aktivity, ktorý vyhlásilo ministerstvo životného prostredia, platil aj na rieke Poprad.

V najbližších dňoch by podľa predpovedí meteorológov na Slovensku mali byť len miestne prehánky, miestami sa môžu vyskytnúť búrky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu