Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Povodne na východe ustupujú, začali sa opravy hrádzí

Pretrhnuté hrádze čakajú opravy
Pretrhnuté hrádze čakajú opravy (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Povodňová situácia v krajine sa upokojuje. Na východnom Slovensku sa podarilo opraviť niektoré pretrhnuté hrádze a začalo sa s budovaním prístupovej cesty k trhline na hrádzi na Ondave. Armáda v najbližších dňoch postaví most v obci Bukovce, od sveta ešte ostávajú odrezané časti obce Mníšek nad Popradom.

Záplavy, ktoré trvajú od konca minulého týždňa, si v okolitých krajinách vyžiadali viacero ľudských životov, na Slovensku žiadne zranenia záchranári nezaznamenali.

"Podarilo sa nám takmer úplne opraviť dve z troch trhlín na rieke Trnávke pri Trebišove," uviedol prednosta obvodného úradu v Trebišove Róbert Puci. Vodohospodári tiež začali s výstavbou asi kilometer dlhej provizórnej cesty k rozsiahlej trhline na hrádzi na rieke Ondava. S jej zasypávaním by sa mohlo podľa Puciho začať v najbližších dňoch.

Všetci ľudia, ktorých museli pre hrozbu záplav evakuovať, sú už späť vo svojich domoch. Od sveta ešte ostáva odrezaná časť obce Bukovce pri Humennom s asi 80 obyvateľmi, kde voda strhla most. "Dnes boli na mieste zástupcovia armády, ktorí tu začnú v blízkych dňoch s výstavbou dočasného ženijného mosta," uviedla Božena Jacko-Lysáková z krajskej povodňovej komisie v Prešove.

Len poľnou cestou sú tiež zásobované časti Medzibrodie a Káče, ktoré patria pod obec Mníšek nad Popradom v okrese Stará Ľubovňa. Voda tu podmyla breh v blízkosti riadnej cesty, tá ostala zatiaľ neprejazdná, poznamenala Jacko-Lysáková.

Škody po povodniach začínajú obyvatelia, podnikatelia a samosprávy postupne oznamovať poisťovniam, poisťovňa Generali Slovensko mala do dnešného dňa nahlásených 322 poistných udalostí s odhadovanou škodou približne 233.000 eur. "Generali Slovensko zaznamenalo počas uplynulých 24 hodín takmer 100-percentný nárast hlásení poistných udalostí," uviedla hovorkyňa poisťovne Jana Čahojová.

Podľa Slovenské hydrometeorologického ústavu dosahovali tretí najvyšší stupeň povodňovej aktivity popoludní už len hladiny na častiach toku Moravy na západnom Slovensku a na Latorici na opačnej strane krajiny. Podľa predpovedí počasia by množstvo zrážok malo v najbližších dňoch klesať, ďalej poklesnúť by mali aj hladiny väčšiny riek. Počas víkendu sa však môžu vyskytnúť na niektorých miestach búrky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu