Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Povodňová situácia sa upokojila, no je zložitá

V obci Cakov voda zatopila rodinné domy
V obci Cakov voda zatopila rodinné domy (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Tretí stupeň povodňovej aktivity na riekach v Košickom kraji je na Latorici. Podľa internetovej stránky SHMU jej hladina dnes ráno o siedmej dosahovala výšku 753 centimetrov a stále stúpa.

Druhý stupeň povodňovej aktivity na južnom Zemplíne je na riekach Uh a Bodrog, ktorý dnes ráno v strede nad Bodrogom dosahoval výšku 844 centimetrov. Tretí stupeň je ešte na riečke Roňava pri Michaľanoch, ktorej hladina po zrážkach mierne stúpla, no dnes už má znova klesajúcu tendenciu a ráno siedmej bola na výške 256 centimetrov. Klesá aj rieka Bodva, na ktorej je tretí stupeň pri Hosťovciach na ďalších meraných profiloch už je však len druhý stupeň povodňovej aktivity. Na Hornáde, dolnej Toryse a Olšave je ešte druhý stupeň.

"Povodňová situácia sa dnes ráno po včerajšku upokojila. Prebiehajú ďalšie zabezpečovacie práce na tokoch. Pokračujú prípravné práce na uzatvorenie prietrži hrádzí na Ondave z trebišovskej i michalovskej strany. Pokiaľ ide o rieky na južnom dolnom Zemplíne, stále nám stúpa hladina Latorice a Bodrogu, čo má vplyv aj na odtok vody z Ondavy. Kulmináciu hladiny na Latorici očakávame v priebehu dneška. Na Bodrogu bude hladina kulminovať v piatok a v sobotu. Ak bude nutné, začneme znova napúšťať vodu z Laborca do suchého poldra Beša, aby sme odľahčili Bodrog. Výrazne zhoršené sú odtokové pomery na Tise pri Tokaji v Maďarsku, kde sa do nej vlieva Bodrog, čo ovplyvňuje aj situáciu u nás. Hladina Tisy by mala hladina kulminovať okolo 22. mája a potom sa zvýši aj odtok vody z Bodrogu a mal by poklesnúť tlak vody na hrádze. Dúfame, že to ustojíme,“ povedal dnes ráno Dušan Mydla z košického závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Pokračoval, že situácia je vážnejšia aj na hraničnom úseku rieky Hornád, kde na našom území došlo k poškodeniu inundačnej hrádze. "V súčasnosti preverujeme stav V teréne. Podmienky sú tu veľmi zlé, pôda je veľmi rozmoknutá a nedá sa tam dostať s technikou. Majetok občanov a ľudské životy však nie sú priamo ohrozené,“ povedal Mydla. Doložil, že vodohospodári pomaly začali vyprázdňovať Domašu aj Ružín, aby uvoľnili retenčný priestor, pretože na budúci týždeň hyrometeorológovia predpovedajú ďalšie zrážky. Retenčný priestor Zemplínskej šíravy ešte stále napúšťajú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu