Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

K Varšave sa blíži povodňová vlna, v Poľsku už 10 obetí

Zaplavená Varšava Zobraziť galériu (3)
Zaplavená Varšava

BRATISLAVA/VARŠAVA – Povodňová vlna v Poľsku sa presúva z juhu krajiny na sever. Popoludní by jej hlavná časť mala doraziť do Varšavy. Počet obetí záplav v Poľsku stúpol na desať. Hladina Odry v poľsko-nemeckom pohraničí stúpa, maximum sa očakáva až za niekoľko dní, záplavová vlna sa totiž v Poľsku zbrzdila vďaka cielenému zatopeniu okolitých neobývaných území.

Hladina Visly vo Varšave stále stúpa. Od štvrtkového rána sa zvýšila o viac ako tri metre. Vo štvrtok večer vodohospodári namerali 655 centimetrov, čo bolo päť centimetrov nad výstražnou hodnotou. Do dnešného rána potom stúpla na 743 centimetrov. Voda by mohla ľahko prekročiť výšku 770 centimetrov, čo bude v povojnových dejinách rekordná hodnota. Mesto je podľa úradov pripravené na 800 centimetrov, napriek tomu celú noc zosilňovalo hrádze asi 400 hasičov a vojakov.

Problémom nie je ani tak veľkosť povodňovej vlny, ale jej dĺžka. Hrozí, že by živel mohol podmáčať alebo zničiť valy okolo Visly, ktoré chránia štvrte hlavného mesta ležiace v blízkosti rieky. "Nie je to vlna, ktorá prejde za jeden, dva dni, tak ako tomu bolo v uplynulých desaťročiach, je to vlna, ktorá sa udrží až po niekoľko dní," povedal v televízii TVN24 hovorca hasičov Pawel Frontczak.

Vojvoda regiónu Mazovsko Jacek Kozlowski, pod ktorého pôsobnosť spadá aj hlavné mesto, povedal, že je "len otázkou času", kedy v jeho vojvodstve popraskajú valy. Pripomenul, že sa to stalo už v južných častiach Poľska, kde povodniam Visla veľké škody napáchala už v uplynulých dňoch.

Najohrozenejšou varšavskou oblasťou je okolie zoologickej záhrady na pravom brehu. Desiatky dobrovoľníkov vrátane detí pomáhali s výstavbou hrádzí z vriec s pieskom. Ak by sa voda dostala do zoo, hrozilo by veľkým zvieratám, ktorá by spanikárili a boli agresívne, v krajnom prípade zastrelenie.

Na povodňovú vlnu sa pripravuje tiež dolnosliezska metropola Vratislav, kde sa príval vody očakáva v sobotu ráno. Povodeň sa vďaka zatopeniu riečnych poldrov, takzvaných suchých nádrží určených pozdĺž riečiska pre zmiernenie následkov povodní, pohybuje pomalšie, než sa predpokladalo, citovala DPA hovorcu krízového štábu. V okolí juhopoľského Opole je zatopených asi 100 obcí. Pod vodou je aj časť mesta Sandomierz, 200 kilometrov severovýchodne od Krakova.

Počet obetí záplav v Poľsku stúpol na desať. V Tarnobrzegu na juhovýchode krajiny našli telo muža (59), ktorý sa utopil vo svojom dome.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu