Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Poľsku škody za miliardy a 160-ročná voda!

Záchranári pomáhajú dopravovať na súš obyvateľov zatopených miest Zobraziť galériu (6)
Záchranári pomáhajú dopravovať na súš obyvateľov zatopených miest (Zdroj: SITA)

VARŠAVA /BERLÍN – Škody, ktoré v Poľsku napáchali povodne z posledných dní, môžu krajinu vyjsť na viac ako dve miliardy eur. V noci na dnes to povedal premiér Donald Tusk. V médiách sa zároveň objavujú hlasy, že na viacerých miestach sa úrady nepoučili z ničivých povodní z roku 1997 a vláda na nebezpečenstvo zareagovala neskoro.

"Musíme počítať s veľmi dramatickými následkami povodní," povedal Tusk. Dodal, že hladina Visly je najvyššie za posledných skoro 160 rokov. Veľká voda postupuje z juhu do stredného Poľska, na jej príchod sa pripravuje aj Varšava. V poľskej metropole má voda dosiahnuť najvyššiu úroveň v noci z piatka na sobotu. Pracovníci zoologickej záhrady, ktorá je najohrozenejším miestom v meste, stavajú hrádze z vriec s pieskom. Niektorým zvieratám hrozí v krajnom prípade odstrel.

Život na juhu naďalej komplikujú vysoké hladiny riek, napriek tomu sa situácia začína pomaly zlepšovať. Visla v Krakove po štyridsaťročnom maxime klesla takmer o meter, vo sliezskom Opole v noci na dnes kulminovala Odra. V piatok očakáva zvýšenú hladinu rieky Odry Nemecko, výraznejšie by mala stúpnuť v pondelok.

Na niektorých miestach Poľska ľudia stále s obavami hľadia na stúpajúcu vodu. K najohrozenejším miestam patrí mesto Sandomierz, 200 kilometrov severovýchodne od Krakova. Visla tu zaplavila pravý breh mesta, 2700 ľudí museli evakuovať. V noci na dnes tu pomáhali stovky vojakov zabrániť zatopeniu sklárske huty. Poľský rozhlas dnes ráno oznámil, že voda už nestúpa a všetko je pod kontrolou.

Zaplavené sú aj časti susedného Tarnobrzegu, kde muselo svoje domovy opustiť 1800 obyvateľov. Mnohé cesty v regióne sú úplne nezjazdné. Situácia sa podstatne zlepšila v Krakove, kde hladina Visly v noci na stredu s 957 centimetrami dosiahla štyridsaťročného maximá. V priebehu dňa klesla o asi 80 centimetrov.

Zložitý je naďalej vývoj v povodí Odry. Zatopená je okrem iného časť sliezskej obce Kendzierzyn-Kozle. Nadránom dosiahla maximum povodňová vlna v Opole, mesto však nakoniec nezaplavila, uviedla na svojom webe televízie TVN24. Na nemeckej strane sa na Odry sa očakáva malý vzostup hladiny v piatok. Veľká povodňová vlna by mala doraziť v pondelok, na ktorý úrady pre všetky prípady vyhlásili tretí povodňový stupeň (ostražitosť), ktorý je na štvorbodovej škále druhý najvyšší.

Premiér Tusk sa tiež vyslovil proti tomu, aby bol v postihnutých oblastiach vyhlásený stav núdze. To by podľa neho bolo "z politického hľadiska dobrodružné". V Poľsku sa totiž konajú 20. júna predčasné prezidentské voľby. Ak by bol stav núdze vyhlásený, museli by sa podľa zákona presunúť na jeseň.


 

Sandomierz, jedno z najviac postihnutých miest


Zaplavená časť Krakowa

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu