Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

NCHZ v konkurze je už strategický podnik

Novácke chemické závody
Novácke chemické závody

BRATISLAVA - Vláda zaradila Novácke chemické závody (NCHZ), ktoré skončili po pokute od Európskej komisie (EK) za údajnú kartelovú dohodu v októbri v konkurze, medzi strategické podniky.

Umožnil jej to kontroverzný zákon o strategických podnikoch, podľa ktorého môže štát prednostne odkúpiť vybrané spoločnosti v konkurze. Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) tak chce predísť prepúšťaniu v chemičke a u jej dodávateľov. Ohrozených je vraj takmer sedem tisíc pracovných miest.

"Hrozí, že dôjde k strate viac ako 1700 pracovných miest priamo v tejto spoločnosti. Je obava, že táto skutočnosť vyvolá reťazovú reakciu ohrozenia pracovných miest u dodávateľov NCHZ v Slovenskej republike, a že dôjde k strate ďalších asi päť tisíc pracovných miest," upozornila vláda.

Fabriku potrestala EK za údajnú kartelovú dohodu s ďalšími firmami pokutou vo výške 19,6 milióna eur (590 miliónov korún). Vedenie spoločnosti krátko po rozhodnutí komisie označilo sankciu za neprimeranú a likvidačnú. Sankciu v celkovej výške viac ako 61 miliónov eur (1,84 miliardy korún) dostalo deväť spoločností. Podľa komisie sa firmy v rokoch 2004 až 2007 dohodli na cenách a pôsobení na trhu. Podniky obchodujú okrem iného s látkami používanými napríklad v oceliarskom priemysle.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu