Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

SGI: EÚ možno nepreplatí pomoc sociálnym podnikom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Pridelenie peňazí, ktoré minulý rok schválilo ministerstvo práce pre osem pilotných sociálnych podnikov, je zrejme v rozpore s európskymi pravidlami poskytovania štátnej pomoci.

Novinárom to dnes povedali zástupcovia mimovládneho Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI). Podľa nich preto hrozí, že peniaze, ktoré mala pôvodne uhradiť Európska únia, zaplatia slovenskí daňoví poplatníci. Ministerstvo zriadilo prvé podniky vlani v lete v rámci plánu zamestnávania dlhodobo nezamestnaných - prevažne ľudí s nižšou kvalifikáciou. Vtedy na ne vyčlenilo 23,8 milióna eur (717 miliónov Sk), viac ako 80 percent z nich mala uhradiť Európska únia. V súčasnosti je podľa SGI na pilotné sociálne podniky len z eurofondov určených 26,5 milióna eur (takmer 800 miliónov Sk). SGI upozornilo, že sedem z ôsmich podnikov v súčasnosti predáva tovary a služby na konkurenčnom trhu a preto sa na ne vzťahujú európske pravidlá o poskytnutí štátnej podpory.

"Pravidlá Európskej únie nedovoľujú financovať niekoho, kto podniká na trhu, do 95 percent jeho nákladov, čo je situácia, ktorá je pri pilotných sociálnych podnikoch," povedal predseda správnej rady SGI Miroslav Beblavý, ktorý v druhej vláde Mikuláša Dzurindu zastával post štátneho tajomníka ministerstva práce. Dodal, že riadne pôsobenie na trhu sa podniky snažia zakryť tak, že v monitorovacích správach pre ministerstvo uvádzajú nulové príjmy z hospodárskej činnosti. "Minimálne sedem z ôsmich pilotných sociálnych podnikov je z hľadiska štátnej pomoci neoprávnených, čo bude mať za následok v prípade, že sa to potvrdí, že to zaplatíme všetci z našich daňových peňazí," povedal Beblavý. Brusel už pred časom Slovensku nepreplatil peniaze, ktoré ministerstvo výstavby vyplatilo na projekty z takzvaného nástenkového tendra.

Podľa Beblavého je stále šanca, aby ministerstvo financií prideľovanie prostriedkov zastavilo, kým podniky neminuli podstatnú sumu z dotácie. Na výzvy inštitútu však vraj podobne ako ministerstvo práce zatiaľ nereagovalo. Stanovisko úradov sa zisťuje. Podľa zistení denníka Sme financovanie podnikov prešetrí aj Európska komisia. Viaceré médiá upozornili, že pilotné sociálne podniky, ktoré dostali od ministerstva peniaze, zakladali ľudia blízki koaličným stranám Smer-SD a ĽS-HZDS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu