Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vláda chce dokončiť cyklotrónové centrum s Rusmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská vláda uvažuje nad vytvorením spoločného podniku s Ruskom, ktorý by dokončil rozostavené cyklotrónové centrum v Bratislave. Slovensko na dostavbu budovy, v ktorej by malo byť umiestnené zariadenie určené napríklad na odhaľovanie nádorových ochorení či výrobu špeciálnych liekov, nemá dostatok peňazí. Vyplýva to z materiálu, ktorý dnes schválil kabinet premiéra Roberta Fica. Rusko už Slovensku pomoc pri dokončení projektu v minulosti ponúklo.

"Keďže vláda v súčasnosti pravdepodobne nemá možnosť finančne zabezpečiť celú dostavbu cyklotrónového centra z verejných zdrojov, navrhujeme prijať ponuku ruskej strany, a v čo najkratšom čase osloviť vládu Ruskej federácie, aby preskúmala možné schémy finančného zabezpečenia dostavby objektu," píše sa v materiáli. Nie je však známe, koľko peňazí na dokončenie projektu chýba. O dostavbe cyklotrónu by mala ešte tento mesiac v Moskve rokovať slovensko-ruská medzivládna komisia pre hospodársku, vedecko-technickú a kultúrnu spoluprácu.

Dostavba cyklotrónového centra podľa viacerých ministrov už tri roky stagnuje, a preto nemôže byť na Slovensko dovezené samotné zariadenie. To už je v Rusku dlhší čas pripravené na odoslanie. Niektorým komponentom navyše v tomto roku skončí trojročná záruka.

Cyklotrón, teda urýchľovač častíc, by sa mal používať aj na vedecké účely. Jeho výstavba sa financovala najmä z deblokácií ruského dlhu, doteraz sa minulo 163 miliónov eur (zhruba 4,9 miliardy korún). Vláda dnes súhlasila aj so zaplatením 2,1 milióna dolárov (1,4 milióna eur) pre ruského dodávateľa technológie Technomedexport zo zostatku ruského dlhu voči Slovensku. Táto firma totiž ohlásila, že pre nevyrovnané pohľadávky pripravuje arbitráž. Kabinet tiež pre meškajúce práce pripustil personálne zmeny na Úrade pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo, ktorý na Slovensku zodpovedá za projekt.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu