Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Povýšili ich nezákonne, funkcie im zostali!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dvaja dôstojníci čestnej stráže prezidenta, ktorých údajne povýšili nelegálne, si môžu ponechať svoje hodnosti. Rozhodla o tom komisia ministra obrany, informoval dnes portál Aktuálne.sk. Veliteľ prezidentskej čestnej stráže Rudolf Kebísek a náčelník štábu stráže Branislav Vavrinec získali podľa portálu vyššie hodnosti, hoci neodslúžili dostatok rokov.

Dôstojníkov povýšil niekdajší náčelník prezidentskej vojenskej kancelárie Jaroslav Muríň, ktorý bol podľa portálu v minulosti tieňovým ministrom obrany Smeru-SD. Kebísek postúpil z hodnosti podplukovníka na plukovníka a v decembri 2005 nastúpil do funkcie veliteľa čestnej stráže prezidentskej kancelárie; Vavrinec bol zas povýšený na podplukovníka v decembri 2005 s platnosťou od januára 2006. Inšpekcia ministerstva obrany i vyšetrovacia komisia náčelníka generálneho štábu Ľubomíra Bulíka vlani opakovane potvrdili, že dôstojníci získali svoje hodnosti nezákonne.

"Z právoplatného rozhodnutia, ktoré navrhla komisia, vyplýva, že príslušník Útvaru Čestnej stráže plukovník Kebísek má potvrdenú priznanú vojenskú hodnosť. Dňom 21.júna 2009 rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť," citovalo Aktuálne.sk Soňu Baniarovú z tlačového oddelenia ministerstva obrany. Hodnosť si vraj môže ponechať aj Vavrinec. Povýšenie dôstojníkov posudzovala vlani na základe podnetu inšpekcia ministerstva obrany.

Obaja dôstojníci boli podľa inšpekcie povýšení nezákonne, pretože nespĺňali požadovanú dobu výsluhy na svoju hodnosť. Dôstojníci sa voči rozhodnutiu inšpekcie odvolali, prípadom sa tak zaoberala vyšetrovacia komisia náčelníka generálneho štábu. Tá sa s rozhodnutím inšpekcie stotožnila a odporučila, aby dôstojníci vrátili svoje hodnosti.

Prípad nezákonného povyšovania však podľa Aktuálne.sk vrátil koncom minulého roka minister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD) na opätovné prešetrenie Bulíkovi. Zároveň vraj Baška zrušil rozhodnutie Bulíka o odňatí nezákonne nadobudnutých hodností. Bulík pre Aktuálne.sk tvrdil, že jeho rozhodnutia boli v súlade so smernicami platnými v armáde. "Ak rozhodla vyššia inštancia inak, nemôžem to komentovať," uviedol Bulík pre Aktuálne.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu