Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sudcovi Mojšovi opäť hrozí odvolanie z funkcie

Alexander Mojš
Alexander Mojš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Banskobystrickému konkurznému sudcovi Alexandrovi Mojšovi opäť hrozí odvolanie z funkcie. Disciplinárny senát Najvyššieho súdu, ktorý vlani voči nemu konanie zastavil, sa jeho prípadom bude musieť zaoberať opäť. Rozhodol o tom dnes odvolací disciplinárny senát.

Podľa neho totiž Mojš porušil zákon o konkurzoch. Mojša, ktorý má pozastavený výkon funkcie, chceli odvolať ešte v roku 2003. "Sudca konal spôsobom, ktorý vzbudzuje pochybnosti o zákonnosti," zhodol sa dnes päťčlenný odvolací disciplinárny senát. Mojš podozrenia odmieta. "Chcem pokračovať vo svojej práci, obhájiť svoju nevinu a slušnosť. Aby napriek tým ranám, ktoré mi niekto chce uštedriť, aby som obstál ako človek," dodal Mojš.

Sudcom je od roku 1990, činnosť má však pozastavenú do konca júna. V prvom prípade podľa vedenia Krajského súdu v Banskej Bystrici Mojš pochybil, keď vymenoval za osobitnú správkyňu v konkurze na investičný fond PSIPS Olivu Naništovú, hoci nebola zapísaná v zozname osobitných správcov súdu. Na základe toho jej podľa súdu neoprávnene vyplatili 2,6 milióna Sk (vyše 87.600 eur).

"Ide o vážnu vec, nejde o pár sto korún, ale ide o milióny a vznikajú dôvodné pochybnosti a dôvodné podozrenie, že ide o trestnú vec," podotkol predseda senátu, žilinský sudca Pavol Polka. V druhom prípade vraj Mojš v rozpore s pravidlami odsúhlasil predaj konkurzného majetku za vyššiu cenu, akú určil znalec v posudku.

Mojša koncom minulého roka disciplinárny senát oslobodil, keďže jeden z návrhov na jeho potrestanie bol podľa neho podaný po lehote a v druhom prípade u neho chybu nenašiel. Proti rozhodnutiam sa odvolal predseda súdu v Banskej Bystrici Ján Bobor, ktorý pre neho žiada najprísnejší trest. Päťčlenný odvolací senát dnes jeho argumenty uznal. Už v minulosti disciplinárny senát rozhodol o Mojšovom odvolaní z funkcie, rozhodnutie sa však platným nestalo pre námietku.

Podľa vtedajšieho rozhodnutia sa disciplinárne previnil, keď v konkurze Preglejky Žarnovica konal aj po tom, čo voči nemu vzniesli námietku zaujatosti. Mojš vtedy argumentoval tým, že chcel brániť podnik pred tunelovaním. Nakoniec za to na tri mesiace prišiel o polovicu platu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu