Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Stíhajú starostu, nezákonne predal pozemky!

(Zdroj: SITA)

NITRA – Obec Ivanka pri Nitre vydržala a následne predala niekoľko hektárov pozemkov nezákonne. Rozhodol o tom Krajský súd v Nitre, ktorý potvrdil verdikt okresného súdu. Majetkové práva priznal rodine Ďurišovcov, ktorá žalovala obec aj firmu Metronom, ktorá pozemky získala.

Proti rozsudku krajského súdu sa už nedá odvolať. Starosta obce Peter G. je v súčasnosti obvinený z trestného činu podvodu a z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Spor o pozemky sa ťahá od septembra 2005, kedy dal starosta u notára osvedčiť vyhlásenie o vydržaní vlastníckeho práva k parcelám s rozlohou zhruba 131 000 metrov štvorcových a 267 000 metrov štvorcových. Koncom roka 2005 vydržala obec aj ďalšie pozemky s rozlohou približne sedem hektárov. Potom ich predala súkromnej firme Metronom z Bratislavy, ktorá bola do obchodného registra zapísaná len pár dní pred kúpou. Tá ich mala následne predať medzinárodnému konzorciu Galenos Austria, ktoré tu plánuje postaviť špičkové spinálne rehabilitačné centrum za 464,7 miliónov €. „Toto sú veci, ktoré hraničia s gangsterskými činmi, moji klienti boli ozbíjaní o majetky,“ uviedol na súde advokát rodiny Ďurišovcov Peter Koscelanský. Stavať sa na pozemkoch nezačalo, pretože súd vydal predbežné opatrenie. Krajský súd rozhodoval len o žalobe na firmu Metronom, proti obci okresný súd pojednávanie zastavil a nepriznal jej náhradu trov konania.

Starosta u notára vyhlásil, že obec mala pozemky v dobromyseľnej držbe minimálne desať rokov, čo je podmienkou pre ich vydržanie. Dôkaz nepredložil žiadny, pretože podľa neho to bola „notoricky známa skutočnosť.“ Podľa Koscelanského však bolo všeobecne známe, že pozemky užíva už od roku 1970 miestne poľnohospodárske družstvo, ktoré platí nájomné Ďurišovcom ako vlastníkom.

Ďurišovci pozemky kúpili v roku 1947. Obec aj firma Metronom sa bránili tým, že táto kúpna zmluva je neplatná, pretože podľa vtedajšieho zákona o pozemkovej reforme sú zmluvy uzatvorené po 4. apríli 1947 neplatné, súhlas by muselo dať Ministerstvo zemědelství. Na pojednávaní však tento argument neobstál. „Súd vtedy vydal rozhodnutie, ktorým zavkladoval vlastnícke právo a na základe toho Ďurišovov zapísal do pozemkovej knihy,“ uviedol Koscelanský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu