Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rafaj spokojný s manažmentom STV, Abrhan navrhuje kontrolu NKÚ

Rafael Rafaj
Rafael Rafaj

BRATISLAVA - Kým Rafael Rafaj (SNS) je spokojný s manažmentom STV a problém vidí v „osobách“, šéf mediálneho výboru parlamentu Pavol Abhran (KDH) vidí problém v hospodárení a navrhuje, aby efektívnosť zmlúv STV s externými firmami preveril NKÚ.

Rafaj súčasne spochybnil počet členov Rady STV, keď 15 je podľa neho „na malé Slovensko príliš veľa“ a voľbu šéfa televízie by rád vrátil do parlamentu. Vyplynulo to z prvého dňa poslaneckého prieskumu v STV.

"Na nijakej zmluve z externého prostredia sa neukázalo, že by bola nevýhodná," konštatoval Rafaj. O tom, či STV nakladá s finančnými prostriedkami efektívne, alebo neefektívne, by mal však podľa Abrhana definitívne rozhodnúť Najvyšší kontrolný úrad. Túto možnosť podľa neho pripustil aj generálny riaditeľ televízie Nižňanský. To, či sa mediálny výbor pozrie aj na konkrétne zmluvy televízie, bude však závisieť od jej vedenia. "Vedenie môže, ale aj nemusí poskytnúť zmluvy. To bude záležať od vedenia, ako sa zachová," zdôraznil Abrhan.

Hlavným problémom STV je podľa Abrhana práve ekonomická situácia, aj preto požiadala o kompenzáciu vo výške 162 miliónov korún (5,38 mil. €) za stratu na koncesiách.

Spory medzi vedením STV a Radou STV budú podľa Abrhana s veľkou pravdepodobnosťou pokračovať aj ďalej. Šéf rady Bohumír Bobocký zdôvodnil pretrvávajúcu krízu medzi radou a manažmentom aj tým, že rada nedostávala od vedenia žiadne informácie, „respektíve až keď bolo neskoro." Rafaj však vidí problém "ako všade na Slovensku v osobách". "Sú tam pravdepodobne nejaké personálne atavizmy medzi generálnym riaditeľom a predsedom rady," uviedol. Bobocký odmietol, že by vytváral napätie v komunikácii medzi radou a vedením STV. "Ako predseda rady konám len v zmysle a v rozsahu poverenia radou," uviedol s tým, že Rafaj nepredložil žiadny dôkaz o tom, že ich rada alebo on ako predseda prekročili.

Rafaj súčasne spochybnil aj počet členov Rady STV, keď 15 je podľa neho "príliš veľa". Zároveň upozornil, že aj podľa Európskej vysielacej únie (EBU) je STV v najhoršej kondícií zo všetkých verejnoprávnych televízii v Európe. Tvrdí, že úlohou parlamentu je zmeniť to. Osobne by rád vrátil späť do NR SR voľbu generálneho riaditeľa STV.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu