Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

STV a SRo budú od roku 2010 dostávať od štátu ďalšie peniaze

Slovenský Rozhlas
Slovenský Rozhlas

BRATISLAVA - Slovenská televízia a Slovenský rozhlas budú od roku 2010 dostávať od štátu ďalšie milióny korún. Ministerstvo kultúry i médiá totiž tvrdia, že im príjmy z koncesionárskych poplatkov nestačia. Štát chce na základe zmluvy s verejnoprávnymi médiami dotovať predovšetkým pôvodnú tvorbu, ktorej sa hlavne v STV vyrába málo. Zámer pripraviť zmluvy dnes schválila vláda.

"Uzatvorením zmlúv by sa malo odstrániť viacero zásadných nedostatkov, ktoré sú v súčasnosti pre vysielanie verejnoprávnych vysielateľov charakteristické. Ide najmä o absenciu slovenskej pôvodnej tvorby, pôvodnej tvorby pre deti a pôvodnej animovanej tvorby," uviedlo ministerstvo kultúry v materiáli. Slabá podpora zo strany STV je aj podľa filmárov jednou z príčin, že sa na Slovensku nakrúca málo nových filmov.

Televízia i rozhlas majú podľa ministerstva málo peňazí, hoci ročne vyberú miliardy korún od koncesionárov. Úrad ministra Mareka Maďariča však argumentoval, že Slovensko má v porovnaní s okolitými štátmi málo poplatníkov. "Pričom náklady na program sú rovnaké bez ohľadu na to, či sú vyrábané pre päťmiliónový alebo 50-miliónový trh," tvrdilo ministerstvo. Médiám plánuje prispieť aj na investície, ktoré môžu skvalitniť ich vysielanie.

Finančné "injekcie" cez zmluvy majú podľa ministerstva verejnoprávne médiá stabilizovať. Hlavne STV dlhodobo zápasí s finančnými problémami. Aj tento rok má skončiť v strate, a to napriek tomu, že začal platiť nový zákon o koncesionárskych poplatkoch, ktorý jej mal priniesť poplatky aj od neplatičov. Očakávania sa však nenaplnili a televízia odhadla, že jej koncom roka bude chýbať 150 miliónov Sk (necelých päť miliónov eur). Bývalé členky manažmentu i niektorí poslanci zas hovorili o tom, že v televízii sa zle hospodári a peniaze sa "strácajú".

Peniaze cez zmluvy budú zrejme čiastočne kompenzovať príjmy z reklamy, o ktoré má televízia prísť na základe návrhu zákona o audiovizuálnom fonde. Norma čaká ešte na súhlas parlamentu. Reklama v súčasnosti tvorí tri percentá vysielania STV a ročne jej prináša asi polmiliardy Sk (16,6 milióna eur). Do roku 2012 by však podiel povolenej reklamy mal postupne klesnúť na 0,5 percenta. Ministerstvo tvrdilo, že peniaze televízii nebudú chýbať, keďže bude mať viac príjmov z koncesionárskych poplatkov. Podľa niektorých médií však ministerstvo takto ustúpilo komerčným televíziám, ktoré budú musieť do fondu prispievať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu