Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rada STV sa ani dnes nedozvedela fakty o situácii v televízii

Štefan Nižňanský
Štefan Nižňanský (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Rada STV nemá dostatok podkladov na posúdenie skutočnej situácie vo verejnoprávnej televízii. Od vedenia ich žiada od konca septembra, keď Dozorná komisia STV informovala, že televízii hrozí, že ku koncu tohto roka bude mať na účtoch 640 tisíc korún (21 244 €). Podľa komisie televízia od januára do júna prekročila náklady o milióny korún a pozitívne sa nevyvíjali ani jej peňažné toky. Na finančné problémy upozornili aj bývalé členky manažmentu Elena Šrámková a Petronela Kolevská.

Rade na situáciu v STV generálny riaditeľ Štefan Nižňanský ani dnes úplne neodpovedal. Opakovane ubezpečil, že výplaty zamestnancov ohrozené nie sú a manažment výdavky naplánované v rozpočte na tento rok neprekročí. O jednotlivých položkách rozpočtu Nižňanský nechcel hovoriť verejne. Rada ho preto požiadala o informácie a rokovanie ukončila. Podľa predsedu Rady Bohumíra Bobockého tým, že Nižňanský neodpovedá na požiadavky rady a jej listy, porušuje štatút STV a bráni členom rady vo výkone kontrolnej funkcie. Nie je to však dôvod na jeho odvolanie.

Členovia Rady STV očakávajú, že Nižňanský im do 21. októbra predloží týždenné prehľady o tokoch finančných prostriedkov STV. Z dnešného rokovania rady vyplynulo, že problémy v komunikácii nepociťuje len predseda rady Bobocký, ale aj členovia rady Martin Kákoš, Naďa Lazarová a Anna Miklovičová. Problémom je podľa Kákoša stav, v akom sa STV nachádza. Tvrdí, že Nižňanský sa odklonil od projektu, na základe ktorého ho zvolili. STV je podľa Kákoša "chudobnejšia a chudobnejšia a všetci okolo sú bohatší a bohatší."

Viacerí členovia rady Nižňanskému pripomenuli, že už v minulosti sa rada zaoberala personálnymi zmenami v STV, napríklad po hromadnom odchode redaktorov spravodajstva vlani v lete. Lazarová upozornila, že STV stratí po prijatí nového zákona o audiovizuálnom fonde jedno zo súčasných troch percent podielu reklamy na vysielaní. Ak zároveň nedostane dotáciu od štátu, tak podľa nej vznikne pre STV "vražedná situácia", keďže zmluvy so štátom sa posunuli z roka 2009 na rok 2010. Zákon o audiovizuálnom fonde je v parlamente a je možné, že navrhované jedno percento znížia poslanci na polovicu. V súčasnosti prináša televízii reklama približne štvrtinu až pätinu jej ročných príjmov, asi pol miliardy korún (16,6 mil. €). STV by mala ročne dať do fondu päť percent z ročného výnosu z reklamy, čo je približne 30 mil. Sk (995 818 €).

Vedenie STV má zároveň problémy s nízkym výberom úhrad za vysielanie (koncesií). Nenaplnili sa vízie ministerstva kultúry o približne 2,2 mld. korún (73 026 622 €) pre STV. Výnos z koncesií by pre STV po zavedení "zástrčkového" zákona mal dosiahnuť približne 1,7 mld. Sk (56 429 662 €). STV chce 160 až 165 mil. Sk (5 311 027 - 5 476 997 €) získať od štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu