Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Verejnosť by mala byť zapojená do riadenia STV a SRo, tvrdí Galbavý

Tomáš Galbavý
Tomáš Galbavý

BRATISLAVA - Za účasti deviatich poslancov sa začalo dnešné rokovanie 28. schôdze Národnej rady SR. Ospravedlnených je pritom sedem zákonodarcov. Parlament prerokováva v prvom čítaní návrhy noviel zákonov o Slovenskej televízii (STV) a Slovenskom rozhlase (SRo), ktoré predložil poslanec za SDKÚ-DS Tomáš Galbavý.

Oba návrhy prinášajú zmeny v kreovaní rád verejnoprávnych médií a dozorných komisií STV a SRo. Súčasná prax, keď členov rád volí parlament, totiž podľa Galbavého umožňuje značný dosah politických síl na zloženie rád. Nakoľko rady STV a SRo volia generálnych riaditeľov, vznikajú pochybnosti o nezávislosti, objektívnosti a nestrannosti oboch verejnoprávnych médií. Podľa predložených návrhov sa má posilniť úloha verejnosti pri kreovaní orgánov STV a SRo.

Z 15-člennej Rady STV by dvoch členov volil parlament, troch členov by menoval prezident a jedného člena vláda. Po jednom členovi by menovali verejný ochranca práv, predseda Slovenskej akadémie vied, Slovenská rektorská konferencia, správna rada Národného strediska pre ľudské práva, správna rada Ústavu pamäti národa, výkonný výbor Slovenského olympijského výboru, najvyššia rada Slovenského Červeného kríža, Slovenská advokátska komora a Rada pre vysielanie a retransmisiu.

Obdobne by sa kreovala aj Rada SRo. Dozorná komisia STV a SRo by mali mať troch členov, pričom jedného z nich by menovala Slovenská komora audítorov, jedného minister financií a jedného predseda Úradu pre verejné obstarávanie. Proti návrhu vystúpil poslanec Ján Senko (Smer-SD). Podľa neho je Galbavého návrh komplikovaný, pričom aj v súčasnosti je zabezpečená dostatočná účasť verejnosti pri kreovaní rád. Navrhol preto, aby NR SR nepokračovala v prerokovávaní týchto návrhov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu