Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Smer nechce reagovať na vyhlásenia HZDS o ochrane vkladov

Predseda vlády Robert Fico
Predseda vlády Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Smer - sociálna demokracia nevidí dôvod, aby na dnešné vyhlásenie ĽS-HZDS k novele zákona o ochrane vkladov reagoval.

"Ministri za ĽS-HZDS podporili návrh novely zákona o ochrane vkladov na stredajšom zasadaní vlády bez akýchkoľvek výhrad," upozornila v rozhovore  hovorkyňa strany Katarína Kližanová Rýsová. Tento návrh novely zákona nie je podľa nej výmyslom strany Smer - sociálna demokracia. "Vláda len reagovala na vzniknutú situáciu s cieľom upokojiť finančný sektor. Návrh novely zákona je reakciou na odporúčania Ecofinu. Preto nechceme do tejto problematiky vnášať stranícky rozmer," dodala.

ĽS-HZDS dnes vyhlásila, že strana podporí neobmedzené ručenie za vklady v bankách na Slovensku len v tom prípade, ak štát súčasne prevezme podiely v týchto inštitúciách. "Nie je možné, aby štát ručil na 100 % a nemal podiel ani vplyv v komerčných bankách," povedala dnes hovorkyňa ĽS-HZDS Monika Zakariásová.

Vláda v stredu súhlasila s novelou zákona o ochrane vkladov, podľa ktorej štát bude garantovať vklady v slovenských bankách v neobmedzenej výške. Podľa schváleného materiálu sa pritom odstraňuje v súčasnosti platná aj 10-percentná spoluúčasť vkladateľa, v prípade problémov banky by tak štát garantoval vyplatenie 100 % jeho vkladu. "Musíme reagovať na odporúčania Ecofinu a na to, čo sa deje v okolitých krajinách. Ak to robia okolité krajiny, v záujme stability a pokoja to robíme aj my," povedal po stredajšom výjazdovom rokovaní vládneho kabinetu v Spišskej Novej Vsi predseda vlády Robert Fico. Ministri zároveň odsúhlasili aj návrh, aby sa novelou zákona parlament zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní. Na programe rokovania Národnej rady SR by sa tak mal návrh novely objaviť už na októbrovej schôdzi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu