Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vláda chce garantovať vklady v bankách neobmedzene

Róbert Fico
Róbert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Z návrhu novely zákona o ochrane vkladov, ktorý v stredu schválil vládny kabinet vyplýva, že štát bude garantovať vklady v slovenských bankách v neobmedzenej výške.

Podľa schváleného materiálu sa pritom odstraňuje v súčasnosti platná aj 10-percentná spoluúčasť vkladateľa, v prípade problémov banky by tak štát garantoval vyplatenie 100 % jeho vkladu. "Musíme reagovať na odporúčania Ecofinu a na to, čo sa deje v okolitých krajinách. Ak to robia okolité krajiny, v záujme stability a kľudu to robíme aj my," povedal po stredajšom výjazdovom rokovaní vládneho kabinetu v Spišskej Novej Vsi predseda vlády Robert Fico. Zároveň však zdôraznil, že vláda stále považuje slovenský bankový sektor za dostatočne stabilný a bezpečný. Jeho slová potvrdil aj štátny tajomník ministerstva financií Peter Kažimír: "Je to svojim spôsobom prejavenie dôvery v slovenský bankový systém. Vlastne deklarujeme, že natoľko veríme v jeho bezpečnosť a stabilitu, že si to môžeme dovoliť," komentoval vládou schválený

Ministri v stredu zároveň odsúhlasili aj návrh, aby sa novelou zákona parlament zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní. Na programe rokovania Národnej rady SR by sa tak mal návrh novely objaviť už na októbrovej schôdzi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu