Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nemecká ekonomika krízu prežije, tvrdí Merkelová

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok vyhlásila, že dlhodobé následky globálnej finančnej krízy sú zatiaľ nejasné, "silná" nemecká ekonomika to však prežije.

V očakávanom prejave v parlamente Merkelová okrem iného obvinila z vyvolania krízy Spojené štáty americké a skritizovala "neprijateľný" jednostranný krok Írska smerom k záchrane tamojších bánk.

"Dlhodobé následky finančnej krízy dnes nie je nemožné predpovedať, rovnako ako dôsledky na náš rast a na celú krajinu. Ale v tomto ťažkom čase takisto hovorím, že Nemecko je silné... a som úplne presvedčená, že práve toto nám pomôže pri prekonávaní dôsledkov finančnej krízy, aj keď to vôbec nebude jednoduché," povedala Merkelová poslancom. Zdôraznila tiež, že jej koalícia kresťanských demokratov so socialistami bude naďalej pokračovať v reformách, ktoré by mali viesť k vyrovnanému rozpočtu v roku 2011.

Prejav kancelárky prichádza dva dni po tom, ako Merkelová uviedla, že všetky úspory občanov v nemeckých bankách bude vláda garantovať. Spravila už aj prvé kroky, pomocou v hodnote 50 miliárd eur zachránila štvrtú najväčšiu nemeckú banku Hypo Real Estate pred krachom.

Merkelová však na druhej strane skritizovala podobný krok írskej vlády, ktorá sa takisto zaručila za všetky vklady v šiestich najväčších bankách krajiny. "Írsky spôsob nie je správny. Ochrana vlastných bánk bez koordinácie, bez zaangažovania ostatných medzinárodných inštitúcií, ktoré v Írsku roky platili dane, a tým ničenie konkurenčnej súťaže, je podľa môjho názoru neakceptovateľné," vyhlásila Merkelová.

Za krízou je podľa nemeckej kancelárky "nezodpovedné" prideľovanie hypoték v Spojených štátoch. "Riziká z týchto pôžičiek sa predali, znovu zabalili, rozoslali po celom svete a potom sa stali základom novej globálnej krízy," poznamenala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu