Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

ĽS-HZDS podporí ručenie za vklady, ak štát prevezme podiely v bankách

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - ĽS-HZDS podporí neobmedzené ručenie za vklady v bankách na Slovensku len v tom prípade, ak štát súčasne prevezme podiely v týchto inštitúciách. "Nie je možné, aby štát ručil na 100% a nemal podiel ani vplyv v komerčných bankách," povedala dnes hovorkyňa strany Monika Zakariásová.

Vláda v stredu súhlasila s novelou zákona o ochrane vkladov, podľa ktorej štát bude garantovať vklady v slovenských bankách v neobmedzenej výške. Podľa schváleného materiálu sa pritom odstraňuje v súčasnosti platná aj 10-percentná spoluúčasť vkladateľa, v prípade problémov banky by tak štát garantoval vyplatenie 100 % jeho vkladu.

"Musíme reagovať na odporúčania Ecofinu a na to, čo sa deje v okolitých krajinách. Ak to robia okolité krajiny, v záujme stability a pokoja to robíme aj my," povedal po stredajšom výjazdovom rokovaní vládneho kabinetu v Spišskej Novej Vsi predseda vlády Robert Fico. Ministri zároveň odsúhlasili aj návrh, aby sa novelou zákona parlament zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní.

Na programe rokovania Národnej rady SR by sa tak mal návrh novely objaviť už na októbrovej schôdzi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu