Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Počasie sa zbláznilo! Po extrémnych teplotách opäť sneží: VIDEO Ľudia zostali v šoku

(Zdroj: FB/Dopravný servis)

BRATISLAVA - Slovensko si posledné dni užívalo extrémne teplé počasie. Dokonca sa meteorológom podarilo zaznamenať teplotu vyššiu ako 25 stupňov Celzia. Po extrémnych horúčavách však ľudia ostali v šoku. Na niektorých miestach sneží.

To, o čom si mnohí mysleli, že už nie je možné, sa stalo realitou. Ľudia si celý víkend užívali vysoké teploty a to vďaka teplému vzduchu, ktorý prechádzal cez našu krajinu. Dokonca sa meteorológom podarilo zaznamenať viac ako 25 stupňov Celzia na stanici Leles. Práve v sobotu 30. marca sme tak zaznamenali prvý letný deň.

"Ide o veľmi skorý výskyt takto vysokého maxima teploty na našom území. Naposledy sme podobne skorý výskyt letného dňa zaznamenali v roku 2021, a to 1. apríla. V minulom roku sme na prvý letný deň čakali až do druhej polovice mája. Naposledy bol u nás letný deň v marci v roku 1989," zhodnotil Slovenský hydrometeorlogický ústav.

Peknému počasie sme sa však netešili dlho. Už dnes totiž niektorých obyvateľov prekvapil pohľad z okien. Vo viacerých častiach Slovenska sneží. "Ráno som sa zobudila a ostala som v šoku, keď som videla ako sneží. Síce u nás sa hneď sneh roztápa, ale aj tak je vonku zime," poznamenala pre topky.sk obyvateľka Oravy.

Na Orave po prvom letnom dni na Slovensku začalo snežiť (Zdroj: Topky/Tip čitateľa)

Husto však sneží aj na horskom priechode Čertovice, kde sneh výrazne komplikuje dopravu. "Čertovica. 1stupeň. Sneží," poznamenal Marek a zverejnil fotografie úplne zasneženej cesty.

Výrazne sneží aj v Ružomberku.

Výrazne sa ochladilo

Do našej oblasti prúdi chladnejší vzduch. Prevažne oblačno, miestami prehánky. Teploty 12 až 17 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C. Na strednom Slovensku prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Na východnom Slovensku prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C. Počasie na horách: Vo výške 1000 m prevažne oblačno, prehánky, najnižšia ranná teplota 3 a najvyššia denná 10 stupňov C. Vo výške 1500 m prevažne oblačno, prehánky, najnižšia ranná teplota 2 a najvyššia denná 6 stupňov C. Vo výške 2000 m prevažne oblačno, snehové prehánky, najnižšia ranná teplota -1 a najvyššia denná 3 stupne C.

Prudké ochladenie je aj na horách

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách je na utorok vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Po mimoriadne teplom období prišlo prudké ochladenie spojené s výdatnými zrážkami, nad 1200 metrov snehovými. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS). "Napadnúť môže do 20 centimetrov nového snehu. Nebezpečné bude hlavne rozhranie nového a starého snehu. Nebezpečenstvo hrozí najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení," priblížil Krajčí. Na svahoch s trávnatým podkladom vo všetkých orientáciách hrozia aj kĺzavé lavíny. Tie môžu dosiahnuť veľké rozmery.

Snehová pokrývka bola v uplynulých dňoch v celom profile premočená, situácia sa podľa Krajčího však výrazne zmení. Podotkol, že výrazné ochladenie spôsobí stuhnutie zmrznutie povrchu snehu. V hlbších vrstvách ostane mokrý. V Malej Fatre sa nachádzajú už iba snehové polia v najvyšších častiach pohoria, preto je tam vyhlásený iba prvý stupeň lavínového nebezpečenstva, ktorý predstavuje malú hrozbu. "Pribudnúť by tam malo iba do desať centimetrov nového snehu," dodal Krajčí.

Viac o téme: SnehPočasieTeploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu