Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Tatrách platí v nedeľu mierne: V Malej Fatre malé lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Contamines Montjoie via AP)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách je v nedeľu popoludní vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Pavol Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

archívne video

Lavínová nehoda vo Fľaške (Zdroj: hzs.sk)

V nadmorskej výške nad 1500 metrov napadlo v utorok (2. 4.) do 25 centimetrov nového snehu, ktorý sa postupne topí. Nový sneh napadol na starý tvrdý sneh. Tieto dve vrstvy sa za posledné dni dobre previazali. Problémom je oteplenie, ktoré prináša riziko mokrých lavín, riziko sa zvyšuje popoludní vplyvom jasného, slnečného počasia. Snehová pokrývka sa premočí a stratí súdržnosť. Môžu objaviť aj samovoľné malé lavíny alebo splazy.

V Tatrách platí v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: hzs.sk)

Vo veľmi strmých sklonoch aj malá lavín môže spôsobiť strhnutie a pád a následné mechanické poranenia. Vplyvom premočenia celého profilu snehu sa môžu objaviť aj základové lavíny z kĺzavého snehu.

V Malej Fatre je vyhlásené malé lavínové nebezpečenstvo (1. stupeň) nad hranicou 1300 metrov nad morom. Oteplenie prinesie riziko mokrých lavín. V prípade uvoľnenia pôjde o malé lavíny alebo splazy. Tendencia lavínového nebezpečenstva bude s oteplením mierne stúpať.

Viac o téme: Lavínové nebezpečenstvoHZSTatryMalá Fatra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu