Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Česku padali štvrtý deň po sebe teplotné rekordy, informuje Český hydrometeorologický ústav

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V Česku padali štvrtý deň po sebe teplotné rekordy a prekonané boli na 77 percentách všetkých meteorologických staníc v krajine. Najteplejšie (28,6 stupňov Celzia) bolo v Českom Krumlove. V utorok to uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Pred studeným frontom, ktorý postupuje z Nemecka do Čiech, dnes vyvrcholil príliv veľmi teplého vzduchu nad našim územím. Vzduch v sebe obsahoval aj veľké množstvo saharského piesku," uviedli meteorológovia. Pondelkové teploty boli podľa nich až o 11 stupňov vyššie než dlhodobý priemer.

"Rekordy boli prekonané na 203 z 268 staníc, čo je 77 percent všetkých staníc. Najvyššie sa teploty vyšplhali v Prahe, v stredných a južných Čechách, na západe Plzenského kraja a v Moravskosliezskom kraji," upresnil ČHMÚ. Viac než 28 stupňov namerali okrem Českého Krumlova aj na dvoch staniciach v Prahe a rovných 28 stupňov bolo v Ostrave, Průhoniciach a Karvinej.

Podľa českých meteorológov ide o najteplejší 9. apríl v histórii meraní v ČR. Predchádzajúci teplotný rekord 26,8 stupňov Celzia bol nameraný v Přerove v roku 1986.Utorkom sa však rekordne teplé obdobie končí. "Za studeným frontom, ktorý dnes (utorok) večer a v noci na zajtra prejde cez naše územie, sa zajtra dočkáme relatívne chladnejšieho počasia. Maximálne teploty by nemali prekročiť 15 stupňov Celzia," dodali s tým, že ide o obvyklú teplotu v tomto období.

Viac o téme: PočasieTeplotné rekordyČHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu