Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Zvrat v prípade podujatia na holandskej ambasáde v Prahe: Nakoniec sa u nich nič nekoná! Všetko je inak

(Zdroj: TASR/Dano Veselský, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA/PRAHA - Predseda vlády Robert Fico uviedol, že plánovaná akcia na pôde holandskej ambasády v Prahe o politickej situácii na Slovensku bola zrušená. Kvôli nej si v stredu slovenské ministerstvo zahraničia predvolalo veľvyslankyňu Holandska v Bratislave Gabriellu Sancisiovú a vyjadrilo výhrady ku konaniu akcie mimovládnej organizácie Centra pre informovanú spoločnosť. Organizácia v reakcii uviedla, že veľvyslanectvo jej pre konanie poskytlo iba priestory. 

"Na základe aktuálnych informácií sa holandská strana, ktorá predtým nedisponovala dostatočnými informáciami o pripravovanom podujatí (na ktorom mala byť na pôde holandského veľvyslanectva v Prahe rozoberaná za účasti veľvyslancov členských štátov EÚ bez pozvania slovenskej veľvyslankyne v ČR vnútropolitická situácia na Slovensku), rozhodla podujatie na pôde svojej ambasády v ČR zrušiť," informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Premiér Fico podujatie kritizoval na štvrtkovej tlačovej konferencii. Prirovnal to k situácii, keď by napríklad on zvolal na Slovensku diskusiu s veľvyslancami európskych krajín a dvoma bývalými českými politikmi, na ktorej by nadávali na českú politickú scénu. "To je nevídané, neakceptovateľné," vyhlásil premiér. Kritizoval tiež účasť Juraja Rizmana z organizácie Post Bellum a bývalého šéfa slovenskej diplomacie Rastislava Káčera na podujatí. 

Strana Smer-SSD predstavila svoju kandidátku do eurovolieb 2024 (Zdroj: Facebook/SMER - SSD)

Podľa informácií Denníka N sa stretnutie uskutoční, ale nakoniec bude usporiadané na inom mieste. "Odmietame, že by išlo o akciu, ktorá by mala akýmkoľvek spôsobom zasahovať do vnútorných záležitostí Slovenska," napísalo centrum na svojom profile na sociálnej sieti Facebook.

"Našu úlohu vnímame v súlade s poslaním organizácie a poslaním mimovládneho sektora v informovaní a hodnotení udalostí s dosahom na EÚ, ktoré sa dejú na Slovensku, nie ako zasahovanie do vnútorných záležitostí Slovenska, čo nebolo a nie je zámerom podujatia," dodala organizácia.

Topky v tejto súvislosti oslovili Centrum pro informovanou společnost aj holandskú ambasádu v Prahe. Článok budeme aktualizovať. 

Viac o téme: Robert FicoCentrum pre informovanú spoločnosťHolandská ambasáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu