Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šok pre Slovensko! Známa konferencia Globsec po 19 rokoch u nás končí: Presun do Česka

Emanuel Macron na Globsec 2023 Zobraziť galériu (2)
Emanuel Macron na Globsec 2023 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA/PRAHA - Tohtoročný 19. ročník medzinárodnej bezpečnostnej konferencie Globsec bude namiesto Bratislavy v Prahe, záštitu nad ňou prevzal český prezident Petr Pavel. Organizácia, ktorá v uplynulých mesiacoch čelila kritike niektorých vládnych politikov vrátane premiéra Roberta Fica, označila zmenu miesta konania akcie za výsledok dlhodobej snahy o rozšírenie svojich aktivít naprieč strednou Európou.

O zmene miesta konania informoval web Seznam Zprávy. Na Globsecu, ktorý je obdobou Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, pravidelne vystupovali poprední európski politici. Minulý rok na Globsecu napríklad s prejavom vystúpil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. V Prahe bude konferencia na prelome augusta a septembra.

archívne video

Prezidentka na konferencii Globsec: Ruský režim vedie vojnu proti hodnotám, Ukrajine treba ďalej pomáhať (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Globsec je významná medzinárodná konferencia prispievajúca ku kultivácii dialógu o otázkach zahraničnej a bezpečnostnej politiky, ktorá je v dnešnom svete veľmi potrebná. Teším sa, že tento rok sa uskutoční v Prahe a že tým zvýrazní svoj stredoeurópsky rozmer," uviedol v tlačovej správe Globsecu český prezident Petr Pavel, ktorý svoju záštitu nad podujatím podpísal v pondelok.

Globsec otvoril v uplynulých rokoch svoje kancelárie vo Viedni, Kyjeve, Bruseli a nadáciu vo Washingtone. Na Slovensku chce rozvíjať už skôr organizovanú konferenciu Tatra Summit. Organizácia v minulosti upozorňovala, že Bratislave chýba kongresové centrum; konferenciu Globsec hostil v Bratislave jeden z hotelov na nábreží Dunaja, časť programu bola tiež na lodi a vo veľkom stane.

Emanuel Macron na Globsec 2023
Zobraziť galériu (2)
Emanuel Macron na Globsec 2023  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Jedným z podnetov rozhodnutia je podľa organizátorov zvýšený globálny záujem o podujatie. Poukazujú aj na dôležitosť roku 2024 z medzinárodnopolitického hľadiska. Globsec Forum chce byť podľa zakladateľa Róberta assa platformou pre konštruktívny dialóg v rámci transatlantickej komunity, ale aj s ďalšími partnermi z rôznych častí sveta.

"Medzinárodná bezpečnostná situácia je bezprecedentná. Stabilita svetového poriadku bola zásadne podkopaná a bude ďalej testovaná na viacerých frontoch. Na Ukrajine, na blízkom východe a iných častiach sveta," skonštatoval. Pripomenul aj 75. výročie vzniku NATO a 20. výročie rozšírenia NATO a EÚ, tretí rok vojny na Ukrajine, americké prezidentské voľby a európske parlamentné voľby.

Globsec kritizovali Fico aj Danko

Po vymenovaní štvrtej slovenskej vlády premiéra Fica (SMER-SD) v minulom roku niektorí vládni politici kritizovali Globsec. Samotný Fico vlani vyhlásil, že štát použije peniaze na podporu Globsecu na iný účel. Rovnaký krok požadoval aj predseda SNS Andrej Danko. Proti zastaveniu štátnej podpory pre Globsec sa vyslovil predseda tretej vládnej strany Hlas Peter Pellegrini.

"Je prirodzenou ambíciou SNS, aby sa tretí sektor obmedzil vo financiách. Je prirodzené a podľa mňa aj žiaduce, aby inštitúcie ako Globsec nemali od štátu ani euro. Globsec je občianske združenie, ktoré nás stojí státisíce len na priamej podpore," povedal v decembri Danko. 

archívne video

SNS žiada koaličných partnerov, aby štát nepodporoval Globsec (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Štát pomáhal Globsecu napríklad pri zabezpečovaní ochrany účastníkov konferencie alebo pri preprave významných hostí. Ešte v roku 2012, keď bol druhýkrát slovenským premiérom, označil Fico podujatie Globsec v Bratislave za veľký diplomatický úspech Slovenska. Sám sa na konferencii niekoľkokrát zúčastnil.

Viac o téme: PrahaAndrej DankoGlobsecPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu