Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slováci môžu po českých diaľniciach jazdiť zadarmo! Týka sa to jednej skupiny: Takto zistíte, či do nej patríte

(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Getty Images)

BRATISLAVA/PRAHA - Česká republika vo veľkom podporuje ekologickú dopravu s cieľom znížiť emisie skleníkových plynov. V rámci zavedených bonusov sú napríklad od platby diaľničných známok oslobodení majitelia aut na výhradne elektrický alebo vodíkový pohon. To platí aj pre autá so slovenskými ŠPZ, na rozdiel od domácich si ale zahraniční vodiči musia túto výhodu vyžiadať. Ušetriť sa tak dá až 90 eur pri ročnej diaľničnej známke.

archívne video

MH vyhlasuje ďalšiu výzvu na podporu budovania nabíjacích staníc pre elektromobily (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Majitelia plne elektrických alebo vodíkových vozidiel už v Česku nemusia podávať oznámenie o oslobodení od platenia diaľničných poplatkov, keďže systém je napojený na Register cestných vozidiel. To ale neplatí pre zahraničné autá. Ak vozidlo nie je registrované v Českej republike, je potrebné vyplniť formulár a doložiť kópiu technického preukazu, píše sa na oficiálnom webe edalnice.cz. Ak sa líši osoba prevádzkovateľa vozidla a osoba, ktorá o bezplatnú diaľničnú známku žiada, potrebná je plná moc s notársky overeným podpisom.

Zľavy pre ďalšie vozidlá

Na oslobodenie od poplatkov majú v Česku nárok len vozidlá bez spaľovacieho motora s nulovými emisiami, ďalšie vybrané vozidlá majú nárok na zľavu. Hybridné vozidlá s kombinovanými emisiami do 50 gramov oxidu uhličitého na kilometer platia 25 percent z ceny vybranej e-známky. Cena pre vozidlá na zemný plyn a biometán predstavuje 50 percent ceny známky.

Viac o téme: ElektromobilČeskoZľavaZadarmoDiaľničné známky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu