Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pripravte si peňaženky: Česko zvyšuje ceny za diaľničné známky! Ak tam pravidelne jazdíte, TAKTO môžete ušetriť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images, edalnice.cz)

PRAHA – Tisícky Slovákov dochádzajú denne do susedného Česka za prácou, školou alebo rodinou. Tí, ktorí na to využívajú auto, by mali zbystriť pozornosť. Systém českých elektronických diaľničných známok totiž prechádza zmenami. Už čoskoro sa zvýši cena ročnej diaľničnej známky a na kúpu za pôvodnú cenu tak zostáva už len niekoľko týždňov.

archívne video

Vodič jazdil na diaľnici D1 rýchlosťou až 211 kilometrov za hodinu (Zdroj: Facebook/ Polícia SR - Bratislavský kraj)

Systém elektronických diaľničných známok prevádzkuje štátny podnik CENDIS. Od januára sa možnosť zakúpiť si diaľničnú známku na 90 dní dopredu skrátila na 30 dní pred zvoleným dátumom platnosti. Medzi novinky patrí napríklad aj jednodňová diaľničná známka za 200 Kč (približne 8 eur) a zmena ceny existujúcich typov diaľničných známok.

Ročná známka bude drahšia o viac ako 30 eur

Od 1. marca bude jednodňová česká diaľničná známka stáť 8 eur, 30-dňová sa zníži na približne 17,50 eur a desaťdňová na 11 eur. Cena ročnej diaľničnej známky sa zvýši o 800 korún (cca 32 eur) z 1 500 Kč na 2 300 Kč. Ceny diaľničných známok v Českej republike sa zmenia po 12 rokoch. Jedným z dôvodov je rozrastajúca sa diaľničná sieť, ktorá má v súčasnosti 1 365 kilometrov. Podľa plánov ministerstva dopravy do roku 2024 pribudne necelých 118 kilometrov.

Nové ceny dialničných známok v Česku
Zobraziť galériu (3)
Nové ceny dialničných známok v Česku  (Zdroj: edalnice.cz)

Za jazdu po spoplatnenej diaľnici bez diaľničnej známky hrozí pokuta na mieste až do výšky 5-tisíc Kč (200eur) a pokuta v správnom konaní až do výšky 20-tisíc Kč (800 eur). Vodiči si môžu overiť ich platnosť na webovej stránke edalnice.cz zadaním evidenčného čísla vozidla a krajiny registrácie.

Zmena aj pre elektromobily

Od marca už nebudú vozidlá so špeciálnou poznávacou značkou začínajúcou písmenami EL automaticky oslobodené od mýta. Oslobodené budú len vozidlá s nulovými emisiami bez spaľovacieho motora. Hybridné vozidlá s kombinovanými emisiami do 50 gramov oxidu uhličitého na kilometer budú platiť 25 % z ceny vybranej elektronickej známky. Vozidlá na zemný plyn a biometán budú naďalej platiť 50 % z ceny diaľničnej známky.

Ceny zvýšili aj Maďari

K nepopulárnemu kroku zvyšovania cien pristúpili aj v Maďarsku. Desaťdňovú diaľničnú známku pre osobné vozidlá na prepravu po D1 tam po novom cez elektronicky systém kúpite za približne 17 eur, tridsaťdňovú za 27 eur a ročnú až za 150 eur.

Ceny dialničných známok v Maďarsku
Zobraziť galériu (3)
Ceny dialničných známok v Maďarsku  (Zdroj: autovignet.hu)

Viac o téme: ZmenyČeskoDiaľničná známkaD1Cena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu